Под стрес ли сте: Да, отговаря кантарът

Защо стресът пришива килца и къде е решението?
15 фев 2018 10:30,
0
Под стрес ли сте: Да, отговаря кантарът
Източник: Reuters

Знаем си от какво пълнеем в повечето случаи: похапване в повечко, обездвижване и… стрес. Защо се получава така?

Хроничният стрес вреди не само на съня, но и на стойностите на кръвната захар. При стрес организмът ни отделя повече глюкоза в кръвта, за да може да се справи с изпитанието. Това е заложен биологичен механизъм, изграждан за хиляди години еволюция, който е спасявал предците ни. Само че днес не се крием от мечка стръвница и оцеляването ни не е подчинено толкова на физическото, поне първоначално… 

Организмът ни няма как да се сдобие с нови механизми и подмени старите само за 50 – 100 години, през които де факто начинът на живот на човека се промени коренно. 
 
Какво се случва след като кръвната захар скочи – организмът започва да синтезира повече инсулин, за да могат клетките да усвоят захарта от кръвта. С това обаче сякаш започват мъките на тялото ни, защото то започва да изпитва физически сигнали за глад. И се получава нещо такова: след като шефът ни вдигне захарта, огладняваме вълчи, започваме да усещаме силен дискомфорт, което пък ако не ни принуди да посегнем към ново блокче с шоколад, то повишава изпитването на стрес. 
 
Така попадаме в един порочен кръг, от който се сдобиваме с допълнителни килограми, хронична напрегнатост и в перспектива развитие на диабет втори тип.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: стрескилограми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари