До каква възраст растат момичетата?

Има едно основно правило, но и редица изключения
16 фев 2018 21:09,
9
До каква възраст растат момичетата?
Източник: Reuters

Пубертетът като период на бурен растеж и цялостно развитие на тялото започва в различен момент при всеки младеж. Факторите, които определят началото и края му, са много, но полът е ключов сред тях. 

Установено е, че момичетата влизат в пубертета с около година по-рано от момчетата, което е причина и да излизат от него на по-млада възраст. Това съответно е причина за по-ранното приключване на растежа при женския пол.
 
В конкретно цифрово изражение пубертетът при момичетата започва средно около 10-11-годишна възраст и трае около 4 години. Това означава, че при повечето момичета максималният ръст е достигнат някъде около 15-ия им рожден ден.
 
Растежът на момичетата в ръстово отношение може да се обобщи с една интересна схема. Изчислено е, че той е най-бурен през първите 2 години след навлизане в пубертета, т.е. средно в периода 11-13-годишна възраст, а след това постепенно се забавя. Ново ускоряване на растежа има в периода около първите менструации на момичето, когато може да се отчете допълнително нарастване на височина с около 4-5 см. След това растежът перманентно спира. Закупуването на дрехи, които се очаква момичетата да носят в дългосрочен план, може спокойно да започне.
 
Това е в стандартен случай, но и тук се наблюдават редица изключения.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Katrin преди 4 години
Здрaвейте!Aз съм нa 13 години и съм високa 1,63. Товa нормaлно ли зa тaковa дете кaто мен дa е толковa високо?В смисъл, aз не искaм дa рaстa повече и зa товa питaм до колко годишнa възрaст спирaм дa рaстa?Мaйкa ми е 1,61, сестрa ми 1,65, a бaщa ми 1,86Не искaм дa подминaвaм сестрa си, зaщото се чувствaм неудобно.Сестрa ми спря дa рaсте нa 14 години, но не съм сигурнa. Просто искaм дa спрa дa рaстa, зaщото всякa годинa рaстa с 7-8-9см.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами знам че няма нищо общо с темата,но мога ли да попитам да ли има възможност гърдите ми да пораснат?! Аз съм на 14 год. 1,56 см. и тежа 50кг. ... Само да кажа че 2-те ми баби са с големи гърди,но майка ми с много малки също както и по голямата ми сестра която е на 21!!
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някои може и до 50 секса или оправя или разваля обикновенно ако не ти служи за секс те смучи за пари рядко има приятелство а ако може и за двете ще е добре за нея
7
0
 
10
 
! Отговори
шишу преди 6 години
Като всичко в човешкия организъм и растежа е строго индивидуален. Човек расте до 23 годишна възраст, а не до приключване на пубертета.
6
3
 
7
 
! Отговори
Гъ и ци2 преди 6 години
След 34 растат само на килограми.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Претенциите им обаче растат до живот.
4
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето жени, като излязат от пубертета и влизат в климактериума To4no kazano
3
9
 
28
 
! Отговори
д-р Хаус преди 6 години
Сега като им идва цикъла на 10 и спират да растат. Затова вече жените са все по-ниски и трътлести.
2
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето жени, като излязат от пубертета и влизат в климактериума!..
1
4
 
19
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До 1И на 35 започва пак да расте