Какво се случва при пълната упойка?

В кои случаи не е желателна общата анестезия?
16 фев 2018 09:30, Eкип на Puls.bg
4
Какво се случва при пълната упойка?
Източник: Reuters

Въпреки че е сред най-често прилаганите медицински процедури, механизмите на общата анастезия, известна и като поставяне под пълна упойка, все още не са напълно изяснени. Проучванията за изясняването им обаче не спират и днес. Нови насоки за това докъде са стигнали дава проучване на екип от университет в Куинсленд, Австралия. 

Учените установяват, че ефектът на пълната упойка върху нервната система и мозъка в частност далеч не се изразява само в бързо унасяне и заспиване. За целите на проучването си екипът изследва действието на веществото пропофол - „шлагерът“ сред съвременните венозни анестетици. Проследено е действието на пропофола върху синаптичните механизми, по които контактуват помежду си нервните клетки в организма.
 
До момента се знаеше, че дейстивето на пропофола при пълна упойка много наподобява това на стандартните сънотворни лекарства. Новото проучване обаче установява, че веществото повлиява и пресинаптичните процеси в невроните, т.е. процесите, които протичат преди една нервна клетка да влезе в контакт с друга.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо общо със сънотворните, те те унасят и заспиваш докато от това изпадаш в безсъзнание.
2
1
 
12
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Резултатите от това изследване може да се публикуват само в такива сайтове. Ако излязат на конгрес много смях и недоумение ще предизвикат.
1
1
 
10
 
! Отговори
И??? преди 6 години
И???