Следете проявата на вродените рефлекси на бебетата

Наръчник за проследяването им
16 фев 2018 13:07,
1
Следете проявата на вродените рефлекси на бебетата
Източник: Reuters

Рефлексите представлява неволеви движения или действия. Посредством тяхното наличие или отсъствие се преценява зрелостта на централната нервна система, както и наличието или липсата на подлежащ патологичен проблем. Рефлексите на новороденото се различават от тези при по-големите деца и възрастните и след определен период от време те изчезват или отслабват.

  • Рефлекс на търсене. При погалване на детето по бузата то обръща главата си в същата посока. Това е рефлекс, посредством който бебето намира гърдата на майката.
  • Сукателен рефлекс. След като е намерило гърдата или шишето, идва ред на засукването. Този рефлекс започва да се развива след 32 гестационна седмица и е напълно развит след 36 гестационна седмица. Недоносените новородени имат слаб и незрял сукателен рефлекс, в резултат от което те трудно се хранят с биберон или от гърда. Често при тях се налага в началото храненето да се извършва посредством назогастрална сонда.
  • Моро. Ръката на изследващия се поставя под главата на бебето, така че да повдигне тялото и то да заеме полуизправена позиция. След това позицията на тялото рязко се наклонява надолу. В резултат от това детето разперва и изпъва двете си ръце, разперва пръстите, след което ги свива към тялото. Това е съпроводено с плач на детето. Рефлексът се задържа до 5-6 месечна възраст. Несиметричното му представяне може да насочи към фрактура на ключицата, увреждане на брахиалния плексус или хемипареза. Липсата на рефлекса може да се дължи на нарушена функция на централната нервна система. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следенето на тези рефлекси е работа на педиатрите. Те най-добре ги разпознават.