Брюква или руска ряпа - за какво помага?

Богата е на важни витамини и минерали
17 фев 2018 15:26, Михаела Лазарова
9
Брюква или руска ряпа - за какво помага?
Снимка: Pexels

Брюква е кореноплоден зеленчук от семейство Кръстоцветни. Родината ѝ е Северна Америка. Този странен зеленчук е кръстоска между зеле и бяла ряпа. Известна е с много различни имена по света – жълта ряпа, шведска ряпа, руска ряпа, сладка ряпа.

Брюквата има кръгла форма. Кората ѝ е лилаво-зелена, а вътрешността жълто-оранжева. Вътрешността на брюквата се приготвя по подобен на картофите начин – варена, печена или под формата на пюре.

Какви хранителни вещества притежава брюквата?

Особеният кореноплоден зеленчук е много богат на манган, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк. В състава ѝ влизат много важни витамини – С, Е, К и цялата група витамини В.

Освен всички тези полезни вещества брюквата е богата на каротеноиди и глюкозинолати.

Благодарение на този невероятно полезен коктейл от минерали, витамини и съединения, брюквата има своите незаменими ползи за здравето. Кои са те?

Полезна е в превенцията на рак

Разнообразният състав на антиоксиданти в брюквата я прави полезна в борбата с туморните образувания. Глюкозинолатите са редки съединения, съдържащи сяра, които доказано повлияват добре съществуващите в организма тумори.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1КRетеноид, с удоволствие бих ти размазал вонящата уста! На английски растението се нарича SWEDISH TURNIPS. У нас тази ряпа почти не е разпространена и такова название няма! Та ако беше шведска, щеше да е хубава, ама руска - не! ***!Между другото на вкус е противна.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Епа лааапни ми курраа тогава. Ще ти е полезно за храносмилателната система. Послле ще ти го сложа отзад за цялостно прочистване на организма.
1
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво може да помага освен да деградира човек и да се превръща в рашки хуманоид,то щом е руско,значи е вредно за здравето