Бургери, газирано, сладкиши... вредни за здравето на мозъка!

До 2030 г. деменцията ще засегне 65 милиона души по света
20 фев 2018 21:02, Михаела Лазарова
9
Бургери, газирано, сладкиши... вредни за здравето на мозъка!
Снимка: pexels

Човешкият мозък е най-важният орган в тялото. Ето защо е важно да се грижим за неговото здраве. Решаване на ребуси, познавателни игри, хобита, четене на книги, всичко това поддържа мозъка активен.

Но не бива да забравяме и за начина си на хранене и ежедневните навици, които също оказват влияние върху нашите когнитивни функции.

Според учени до 2030 г. деменцията ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. За щастие можем да намалим риска от заболяването, намалявайки до минимум консумацията на определени храни, вижте кои.

Захарните напитки

Повечето хора не могат без кола, сода, сокове от кутии, газирани подсладени напитки. Високият прием на захарни напитки не само разширява талията, увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания, но има и отрицателно въздействие върху мозъка.

Прекомерният им прием увеличава риска за развитие на диабет тип 2, за който се установява, че повишава риска от болестта на Алцхаймер. В допълнение, по-високите нива на захар в кръвта могат да увеличат риска от деменция, дори при хора, които не страдат от диабет.

Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп (HFCS), който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза.

Високият прием на фруктоза може да доведе до метаболитен синдром, който в дългосрочен план крие риск от деменция. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хляб и сол за вас, селяни. Ще живеете до 120 години.
6
0
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
То пък от водата с уран и половината М.таблица няма да пукнем
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знаеш колко нитрати има в зелето. А нитратите при определени реакции са силно канцерогенни... ЕС майна - никакви стандарти за нитрати.
4
1
 
2
 
! Отговори
Лайнояда преди 6 години
Кифтетата ако ги ям отделно в чиния по безопасно ли е?Щот съм чел че средно 4 часа стои храната в стомаха. Значи по 4 часа между отделните храни и ще живея 120години..якооо.. ами ако ги ям на 8 часа? дали ще е геометрична прогресия възраста?Лили Иванова явно на 10 часа ги меши..Тя на колко беше последно?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ше седите на вода и зеле. Така от една страна ще спестите някой лев, а от друга страна може и да доживеете до пенсия! То не че ще е кой знае какъв живот, ако карате на вода и зеле, ама после като пенсионер ще минете на кисело мляко, щото за друго пари няма да имате... пародията е пълна!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пия вода, ракия, вино и таратор, а тук таме и продукти на кока кола, засега всичко е точно!
1
4
 
11
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Е дайте да пием само гола водица,понеже сме щели да пукнем!