Витамин С: Защо е толкова полезен?

Яжте повече цитруси
22 фев 2018 11:07, Eкип на Puls.bg
1
Витамин С: Защо е толкова полезен?
Reuters

Витамин C, известен още като аскорбинова киселина, е водноразтворим витамин, който не се натрупва в организма. Той се излъчва чрез урината. Витаминът осъществява редица важни функции, като взема участие в синтезата на колаген, производството на невротрансмитери (медиатори), обмяната на холестерол и други. Освен това той е важен антиоксидант. Витамин С участва в метаболизма на желязото, като повишава резорбцията му и трансфера му във феритин (основният резервоар на желязо в организма).  

Дневните нужди от аскорбинова киселина при децата се различават от тези при възрастните. Така например до 6 месечна възраст необходимото количество витамин С на ден е 40 мг, от 7 до 12 месеца – 50мг, при по-големите деца те се променят: от 1 до 3 години – 15мг, от 4 до 8 години – 25мг, от 9 до 13 години – 45 мг. По време на боледуване организмът се нуждае от по-голямо количество аскорбинова киселина. Това важи и в случаите на инфекции на стомашно-чревния тракт, при които е налице диария, както и при редовно излагане на тютюнев дим. 
 
Витамин С се съдържа в голяма част от плодовете и зеленчуците. Той обаче лесно се разрушава при термична обработка и продъжлително престояване на хранитените продукти. Въпреки това дефицит се развива изключително рядко, главно при деца, които не консумират никакви плодове и зеленцучи или такива, които се хранят само с термично обработена храна.

Още за ползите на витамин C може да прочетете в Puls.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари