Кои са ползите от консумацията на алабаш?

Зарежда ни с витамини
24 фев 2018 22:07, Eкип на Puls.bg
10
Кои са ползите от консумацията на алабаш?
Reuters

Опитвали ли сте алабаш? Зеленчукът, който е от едно семейство със зелето, броколите и карфиола, е едно от предложенията за свежа и витаминозна салата в студените дни. Може да се консумира както в сурово състояние, така и като съставна част на различни ястия. Най-голяма почит му оказват в немската кухня.  

Двугодишният зеленчук, който наподобява лилава ряпа (растяща над повърхността на пръстта) се появява в края на есента. Пълен е с хранителни вещества като мед, калий, манган, желязо и калций, както и витамините С, В-комплекс, А и К. Наред с това, той е богат на диетични фибри и антиоксидантни съединения, като например фитохимикали и каротини. В 100 г суров алабаш има 91 мл вода; 27 калории; 1,7 г белтъци; 0,7 г мазнини, 6,2 въглехидрати; 3,6 г фибри; 2,6 г захари.
 
Както повечето кръстоцветните зеленчуци, алабашът е голям източник на фибри, които могат значително да подобрят храносмилането. Те стимулират движението на червата, премахват запека, намаляват спазмите и подуването на стомаха. Същевременно така се увеличава ефективността от поглъщането на хранителните вещества на храната.
 
Зеленчукът е перфектен за диети, защото е с ниско съдържание на калории, и високо съдържание на фибри. Ако ядем алабаш под формата на салати и гозби, хем се чувстваме сити, хем не трупаме излишни килограми.
 
Още за полезните свойства на алабаша може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
11
 
! Отговори
До Младши преди 6 години
Ами думата "алабаш" си е точно българска! Това, че не си я чувал си е твой проблем. Колраби е чуждицата! Искаш от български на български ли да ти се превежда?
4
0
 
9
 
! Отговори
До младши преди 6 години
Младши,младши ,явно си супер младши за да не знаеш че алабаш си е алабаш ,в речника на българина .Ти да не си правнук на И. Богоров бре,?/,,Драсни -пални клечица" вместо кибрит и писачница вместо реда.кция/ и много други смешни думи.Значи Богоровщината е жива и има достойни млади пуристи.........А за сега учи за матурата ,защото ,,приматската" ти мисъл трябва да се развива.
3
1
 
4
 
! Отговори
Хамстера преди 6 години
- А на талаш?!?
2
9
 
6
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Първо преведете приматската дума "алабаш" на човешки език,на Български и го кръстете примерно "репчук",после покажете снимка на репчука в учебниците,за да научим какво ядат диваците и чак след това ни го рекламирайте,пък ние ще преценим дали го бива или не!
1
1
 
2
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Преди много години, вуйчо ми си дойде от Чехия(в отпуска) и показа на майка ми и на баща ми как чехите отглеждат алабаш. Отглеждат го с много поливане. Наесен гулиите тежаха по 8-9 кг. всяка. Бяха много сладки. В мазето, родителите ми бяха набарали и плъх, нанесъл се в една от гулиите. Животното не бе глупаво - беше се нанесло в най-меката ѝ част(откъм листата). Тия на снимката са направо репички!!!