Резус фактор: Как влияе на бременността?

Той се унаследява
Обновена: 24 фев 2018 20:06 | 24 фев 2018 20:04, Eкип на Puls.bg
0
Резус фактор: Как влияе на бременността?
Reuters

Точно както има различни основни кръвни групи, като тип А и тип В, ​​има и резус фактор -Rh фактор. Той представлява протеин, който може да присъства по повърхността на червените кръвни клетки. Около 85% от всички хора имат Rh фактор и се наричат Rh положителни, а тези които нямат фактор са Rh отрицателни. 

Rh факторът се унаследява; т.е. родителите предават гените си на своите деца. Например, ако майката е Rh негативна и бащата е Rh положителен, плодът може да наследи Rh гена от бащата и да бъде Rh положителен. Има вероятност, обаче, да e и Rh отрицателен. Друга възжмоност е майката и бащата да са Rh отрицателни и двамата. То, тогава бебето също ще бъде Rh отрицателно.
 
Резус факротът има своята важна роля в протичането на бременността. Той може да причини проблеми, ако бременната е Rh негативна и плодът е Rh положителен. Това състояние се нарича Rh несъвместимост. Клиничните проявления на резус несъвместимсотта обикновено не настъпват при първата бременност, но те могат да се появят в по-късна бременност.
 
При резус несъвместимост съществува риск Rh-отрицателна кръв на бременната да влезе в контакт с кръвта на Rh-положителения плод. В такъв случай организмът на бъдещата майка започва да произвежда антитела срещу Rh фактора. Тези антитела атакуват Rh фактора, а състоянието се означава като "Rh сенсибилизация".
 
По време на бременността, бременната и плодът не споделят кръвни системи. Въпреки това, малко количество кръв от фетуса може да премине през плацентата в цикрулацията на жената.
 
Още за влиянието на резус факторът върху бременността, може да прочететe в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари