Храните, които вредят на мозъка ни

Избягвайте и газираните напитки
25 фев 2018 20:52, Eкип на Puls.bg
18
Храните, които вредят на мозъка ни
Reuters

Поддържането на мозъка е от съществено значение за нашето здраве. Храната, която консумираме, е едно от нещата, които въздействат на мозъка. Тя влияе върху паметта и настроението ни, увеличава риска от деменция. Последните прогнози показват, че до 2030 г. това заболяване ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. 

Подсладени напитки 
 
Плодов сок, сода, кола, енергийни напитки, степчета... Всички те са с високо съдържание на добавени захари и оцветители, които водят до покачване на килограмите и увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и проблеми с мозъка. От своя страна диабетът увеличава риска от появата на Алцхаймер.  
 
Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп, който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Високият прием на фруктоза може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, голямо количество на мазнини в кръвта, диабет и артериална дисфункция. Тези аспекти на метаболитния синдром могат да доведат до увеличаване на дългосрочния риск от развитие на деменция.  

Храни с рафинирани въглехидрати
 
Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърна. Обикновено те имат висок гликемичен индекс - тялото ни бързо ги усвоява и води до покачване на кръвната захар и инсулина.
 
Още за храните, вредящи на мозъка ни, може да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът и ленинизмът вредят най-много на мозъка.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз бих добавил - злобата и зависта са Убиец номер 1. Направо разяждат мозъка
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
П.С. - живейте скромно! За какво ви е Мазерати, като Шкодата върши същата работа? качил се в лукса и си мисли: ""Боже, колко съм велик! А аз го гледам и си мисля - "Боже, колко е ***!". Лукса започва там, където свършва удобството! не робувайте на предмети! Робувайте на човещина и смирение. Нищо няма да вемете с Вас там, където всички отиваме. На Бог глупости не ми трябват! нито на Вас! Бъдете здрави!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето зеленчуци на пазара са от полиуретан! Никаква полза от тях! Почти всеки българин има село! Отглеждайте си сами! След 50 г. няма какво да правите в София! Скъпо и мръсно. Върнете се по селата и работете земята! Нищо срамно няма в това! така ще подържате децата си с качествена храна и самите Вие ще живеете спокойно и щастливо! Общувайте с хората на живо, а не във фейса! Общуването лекува всичко! лек и спокоен ден желая!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В салама от 5 лв. няма месо, а химия! Сиренето се прави от мляко, не от креда и палмово олио! Не яжте птиче, освен ако не е домашно и Вие сте сигурни! не купувайте сьомга и изкуствено развъждани риби - чиста отрова! не яжте вътрешности! дробът и бъбреците са отрова. Все едно ядете масления филтър на автомобила си! Шкембето е мускул, а не вътрешност:)))
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко по-долу не важи за хората с проблемна обмяна на веществата! Това само предпазва да не стигнете до там! Обмяната се нарушава лесно, но се поправя изключително трудно! Смехът е най-доброто лекарство! Ах, да - не пийте хапчета! настинка - червено вино. Грип - лук и чесън. Ако сте здрави друго не можете да хванете:) Калявайте се на студ! Умерено, разбира се! не навличайте децата с излишни дрехи! не им давайте макдоналдс! и чипс! Купувайте само качествена храна. Скъпо е, но това е здравето Ви!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Секс не се прави всеки ден! макс. 2-3 пъти седмично. Първо омръзва, второ излишно натоварва организма. редовно ходете до тоалетната. Екскрементите вън! Следете си урината. Пиййте МНОГО вода! Или бира:) Съвсем скоро ще почувствате, че диетите са глупост! Стресът трупа килограми. Живейте спокойно! Господ без това е решил Вашата съдба! не се бойте!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аматьорския спорт-според възмосжностите Ви. Не се надценявайте! не правете диети. Съобразаявайте храната с времето. Зимата тлъсто, лятото постно. Не трупайте килограми! излишното тегло е убиец номер1! По-добре по-слаби, отколкото с 20 кила отгоре. Хамалските спортове са вредни. Плуване, колело, ски. Тичането не е за всеки. Не спортувайте рано! Сърцето още "спи". Спортува се следобед или вечер. Не яжте по 3 храни на ядене! 1 стига. Яжте малко, но често. така стимулирате метаболизма и не дебелеете
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни простотии! Ако искате да сте здрави яжте това, което ви се яде в момента. Мозъкът най-добре знае какво му трябва. Естествено, Е-тата ги ибягвайте:) лятото не яжте месо! тежко е на слънцето. Риба - всякаква. Над 40 г. - намалете млякото и сиренето. Чаша дневно стига. Много движение за да сте във форма. Цигарите пречат индивидуално. Аз съм на 48, пуша, пия малко бира и вино. катеря върхове и работя. Концентрираният алкохол е отрова. Професионалния спорт съсипва организма ви.
5
0
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Прощвай, но като премахнеш липидите и въглехидратите от диетата си, остава че ще вдеш само протеини... Слез млко на земята, моля!
4
1
 
7
 
! Отговори
Д е-бил преди 6 години
Разумно и балансирано хранене. Без мазно, пържено, тесто и сладко. И много движение, спорт, фитнес, бягане, плуване. Отказ от тютюнопушене, ограничаване приема на алкохол, безалкохолно, увеличаване на секса!!!
3
2
 
30
 
! Отговори
дедо поп преди 6 години
яжте пръжолепийте червено виноносете си новите дрехии бог да ви пази
2
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не пишете нищо за филийте с мас - а резултата е видим!
1
3
 
21
 
! Отговори
11 преди 6 години
Много падна нивото на тия от Пулса. "Подсладени напитки" в статия за храни. "Сортове" морски дарове и видове риба. Гледайте произхода на рибата, за да прецените дали има живак, т.е. ние знаем по света къде рибата може да е отровена с живак. Браво, умствената неграмотност вече е навсякъде, откачена работа.