Хранене според типа метаболизъм

Винаги в добра форма
10 мар 2018 13:45, Михаела Лазарова
0
Хранене според типа метаболизъм
Снимка: pexels

Когато искаме да отслабнем, пробваме различни диетични режими на хранене, забравяйки че ако те показват положителни резултати при едни, при нас може да не се окажат така ефективни. Погрешно е да вярваме, че има универсални диети. Важно е да съобразим начина си на хранене според типа метаболизъм.

Според съвременната теория на метаболитните видове, метаболизмът на индивидите се определя от два фактора, които се свързват предимно с наследствеността.

Парасимпатиковата нервна система помага за запазване на енергията. Тя стимулира процеса на храносмилане, изпълнява вегетативни функции и контролира други процеси, които поддържат тялото.

1. Доминиране на един от двата отдела на автономната нервна система (вегетативната нервна система). Симпатиковата нервна система ускорява пулса, повишава кръвното налягане, освобождава в кръвния поток адреналина, което означава, че тялото мобилизира сили за избягване на опасността или борба с нея. Този отдел помага за изгарянето на енергия.

2. Скоростта на клетъчно окисление. Това е скоростта, с която клетките превръщат храната в енергия. Някои хора окисляват храната по-бързо от други. Затова, за да се поддържа баланс, те трябва да консумират протеини и мазнини, които се изгарят по-бавно.

За разлика от тях, хората с бавно окисляване превръщат храната в енергия бавно. За да бъде системата на такъв човек балансирана, се препоръчва да се консумират главно въглехидрати, а не протеини и мазнини.

Протеинов тип метаболизъм – бързо окисляване и господство на парасимпатиковата нервна система.

Хората, които се характеризират с този тип, често изпитват глад за солени и мазни храни. Трудно им е да спазват нискокалорична диета, често изпитват умора, тревожност и нервност. Въпреки че външно изглеждат енергични, те се усещат изчерпани, нетърпеливи са и понякога дори апатични.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари