Смехът наистина е здраве, че и наука – гелотология

Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални
12 мар 2018 18:24, Антон Асенов
1
Смехът наистина е здраве, че и наука –  гелотология
Източник: Reuters

Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални или водят до затлъстяване. Е, дори това старо правило си има изключение. При това изключение, за което се събират все повече доказателства, че наистина е сред най-хубавите неща в живота. Това е смехът. 

С усмивка и искрен смях можем да се отървем от много физически и емоционални проблеми. Можем буквално да ги изсмеем. Лечебният ефект на смеха е налице и никак не е за подценяване.
 
Химическите реакции, протичащи по време на смях, оказват благотворно влияние върху настроението, емоционалното ни състояние и дори върху физическото ни здраве.
 
Физико-емоционалните ползи от смеха са обект на засилен научен интерес в последните години и дори дадоха началото на ново течение в научните среди – т.нар. гелотология  - наука за смеха. Нейното развитие дава все повече доказателства за това, че смехът може да се ползва като лечебно средство и той вече се налага като част от методите на алтернативната медицина. Според учените конкретните ползи от смеха са изключително разнообразни.
 
Най-естественото обезболяващо средство
Смехът буквално отприщва секрецията на ендорфини – хормоните на щастието, които са сред най-мощните обезболяващи средства, синтезирани в организма. Проучвания показват, че смехът рязко покачва прагът на болка и помага за облекчаване на редица прояви на хроничен болков синдром, съпътстващ някои заболявания. Конкретните данни сочат, че ефектът от 10-минутен смях може да надмине този от приема на някои от най-мощните синтетични болкоуспокоителни. Това не е учудващо, имайки предвид мощния ефект на ендорфините.
 

1
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Особено е голям смях преди 1 седмица
сделката за ЧЕЗ - такива смешки се случиха - абе големи смешници

10 изненадващи употреби на розовата вода
10 изненадващи употреби на розовата вода

10 изненадващи употреби на розовата вода

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)