Здрава мускулатура = по-дълъг живот!

Оказва се, че тренировките за издръжливост не са само за младите
15 мар 2018 22:48,
11
Здрава мускулатура = по-дълъг живот!
Снимка: Pixabay

Никого няма да изненадаме, ако за сетен път повторим, че аеробните тренировки трябва да присъстват в живота на човек, независимо на каква възраст е.

Така че винаги, когато можете, карайте колело, тичайте, катерете планинските пътеки или пък се поизпотете във фитнеса. Ето защо:

Физиологът Греъм Холоуей от университета в Гуелф, канадската провинция Онтарио, заедно с колегите от екипа си, определи механизма за стареене на мускулите.

Учените анализираха клетъчния метаболизъм при мъже на възраст от 20 до 70 години и стигнаха до извода, че единственият ефективен начин за профилактика на стареенето е да се правят упражнения, повишаващи издръжливостта, съобщи Лента.

Оказа се, че с напредването на възрастта в клетките 10 пъти се понижава чувствителността към аденозиндифосфат (АДФ) - молекула, от която се образува аденозинтрифосфат (АТФ) в процеса на дишане.

В резултат, когато учените прибавят АДФ към клетъчни тъкани, взети с биопсия от възрастни хора, се наблюдава двукратно или трикратно увеличаване на концентрацията на активните форми на кислорода (АФК), включително на увреждащите клетките свободни радикали.

Откритията показаха, че именно АФК е причината за мускулната атрофия в тялото на възрастния човек, предава БТА. При това интензивните физически упражнения не намаляват съдържанието на активния кислород в клетките и след 12 седмици.

По думите на Холоуей, резултатите от изследването не означават, че физическата активност като цяло е безсилна срещу саркопенията (естествената атрофия на мускулите).

"Смятам, че тренировките за издръжливост са полезни, защото знаем какви упражнения повишават митохондриалното съдържание", каза ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
; преди 6 години
Не на всеки работата му е свързана с физическа дейност. Има хора по цял ден са седнали на стол, зад волан, зад гише и какво ли не. Чистия въздух също не се среща на всякъде.
9
0
 
1
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 6 години
Тя, понеже, Канада никак не е в Северна Америка.Ти по същество чети и взимай отношение, не се занимавай с глупости....Най-добрият тренинг е ежедневното ходене по няколко километра на чист въздух. Всички напъни за мускули и прекомерно потене са против природата. Който е заритал против нея, добро не е видял. Всяко прекаляване е точно това - и заседяване, и прекомерните упражнения, и затлъстяването и кльощавата фигура. Природата има основен закон - баланс. който го нарушава си страда.
8
0
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Всъщност формулата е -110
7
0
 
3
 
! Отговори
80%+ преди 6 години
В статията не е отбелязано, че тренировките за издръжливост са точно обратното на помпането на мускули. А трябва.
6
0
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Няма как да си 100% мускули. Всеки има някакъв % мазнини, дори и някакви сухи йоги, които а кожа и кости. Ако пък бухаш яко във фитнеса и трупаш мускулна маса, задължително имаш сериозен % тлъстина, освен ако не се набарбацаш яко с химии. Тялото не е фабрика за мускули, няма 100% превръщане по естествен път на поетата храна в мускули, дори да пердашиш само протеин, което пък не е полезно. По-слаб с добре поддържана мускулатура и редовни тренирвки, без изсилване - по-дълго време здрав.
5
3
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Всеки ден карам 20 км колело. А лятото по 40. Това е. Хем е кеф хем полезно.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Понеже пращиш от акъл даже не си прочел че учения е канадски. Ама ти си писател не читател.
3
5
 
4
 
! Отговори
??? преди 6 години
До Анонимен 2 Това с килата не съм съгласен има една проста теория от ръста вадиш 100 и това е идеалното ти тегло демек ти ако си 180 и си 100 кг мускули едва ли не си закластял,ако си 1.50-50кг.,1.40-40 кг.,1.30-30 кг.,1.20-20 кг.,1.10-10 кг, 100 метър трябва да си 0 килограма!!??
2
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Според мен говориш с някакви тълкувания...
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи мускули е лошо, защото количеството на мускулни клетки се повишава трябва да се правят тренировки за сила и издръжливост и всяко наднормено тегло да се избягва. По-малко клетки, но качествени отколкото големи мускули с некачествена структура. От американски учени акъл не щем да си видят хората, че са по 300 кила първо