Кои са думите, за да се родиш? Що е то пренатално възпитание?

Едно интервю на Puls.bg с доц. Моника Богданова
19 мар 2018 12:52,
2
Кои са думите, за да се родиш? Що е то пренатално възпитание?
Източник: Личен архив

Доц. Моника Богданова, дпн, e психоаналитик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика. Тя е един от водещите лектори в предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg. В неговото осмо издание ще дискотираме по една от най-интересните теми – пренаталното възпитание. Темата, с която доц. Богданова ще участва, е „Кои са думите, за да се родиш. Психоанализа в родилното отделение.“

 
Доц. Богданова, какво представлява пренаталното възпитание и доколко то има отражение върху живота ни по-късно?
 
Пренатален е периодът по време на бременността, а перинатален – до  28-ия ден след раждането. Ако приемем, че възпитанието е целенасочен и организиран процес, не бихме могли да говорим за пренатално възпитание. И за какво му е на бебето да бъде възпитавано в зората на сетивността си, когато открива съществото си! Това е период на фино напасване между него и майка му. 
 
Но ако приемeм, че става дума за значимостта на живеенето, за връзката между майката и бебето, за включването на бащата – отражението е през целия живот. Оказва се даже, че човек преминава през трудностите по начина, по който е преживял раждането – влияние оказва състоянието на майката, какви са били мислите й, какви думи са оставили следа върху несъзнаваното ? (на близките, но и на лекарския екип, на акушерката).
 
Когато майката е вписала бебето в езика, когато го е включила символично в света, който го очаква, когато приема бащата за спътник в това преживяване, с когото заедно да фантазират бъдещето – тогава то ще расте спокойно, уверено бебе, юноша-творец и възрастен намерил себе си, открил общуването, връзката с Другия и желаещ да направи нещо за обществото. Въпреки трудностите в този консуматорски, булимичен свят, в който култът е към притежанието и имането.
 
Разбира се, това не е абсолютна зависимост – има и родова история, която влияе и е повикът на кръвта, на родовите тайни, които всички обаче някак си знаят... на „дупки“ в психичното, които будят въпроси. Тогава се появява психоанализата – да разплете възлите и да се премине нататък, често и въпреки тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Кураж, бебчо! преди 6 години
Имаш задачата да оцелееш в интересни времена и в интересна страна!(Пример запренаталновъзпитаваненабългарски бебок):))))))))
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антоне, не можеш да дискотираш. Това не е дискотека. Можеш да дискутираш. Ако си завършил журналистика, бъди така добър да си скъсаш дипломата, неграмотнико.