Кои са думите, за да се родиш? Що е то пренатално възпитание?

Едно интервю на Puls.bg с доц. Моника Богданова
19 мар 2018 12:52, Антон Асенов
2
Кои са думите, за да се родиш? Що е то пренатално възпитание?
Източник: Личен архив

Доц. Моника Богданова, дпн, e психоаналитик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика. Тя е един от водещите лектори в предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg. В неговото осмо издание ще дискотираме по една от най-интересните теми – пренаталното възпитание. Темата, с която доц. Богданова ще участва, е „Кои са думите, за да се родиш. Психоанализа в родилното отделение.“

 
Доц. Богданова, какво представлява пренаталното възпитание и доколко то има отражение върху живота ни по-късно?
 
Пренатален е периодът по време на бременността, а перинатален – до  28-ия ден след раждането. Ако приемем, че възпитанието е целенасочен и организиран процес, не бихме могли да говорим за пренатално възпитание. И за какво му е на бебето да бъде възпитавано в зората на сетивността си, когато открива съществото си! Това е период на фино напасване между него и майка му. 
 
Но ако приемeм, че става дума за значимостта на живеенето, за връзката между майката и бебето, за включването на бащата – отражението е през целия живот. Оказва се даже, че човек преминава през трудностите по начина, по който е преживял раждането – влияние оказва състоянието на майката, какви са били мислите й, какви думи са оставили следа върху несъзнаваното ? (на близките, но и на лекарския екип, на акушерката).
 
Когато майката е вписала бебето в езика, когато го е включила символично в света, който го очаква, когато приема бащата за спътник в това преживяване, с когото заедно да фантазират бъдещето – тогава то ще расте спокойно, уверено бебе, юноша-творец и възрастен намерил себе си, открил общуването, връзката с Другия и желаещ да направи нещо за обществото. Въпреки трудностите в този консуматорски, булимичен свят, в който култът е към притежанието и имането.
 
Разбира се, това не е абсолютна зависимост – има и родова история, която влияе и е повикът на кръвта, на родовите тайни, които всички обаче някак си знаят... на „дупки“ в психичното, които будят въпроси. Тогава се появява психоанализата – да разплете възлите и да се премине нататък, често и въпреки тях.
 

2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Кураж, бебчо! преди 8 месеца
Имаш задачата да оцелееш в интересни времена и в интересна страна!

(Пример за
пренатално
възпитаване
на
български бебок)

:))))))))
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антоне, не можеш да дискотираш. Това не е дискотека. Можеш да дискутираш. Ако си завършил журналистика, бъди така добър да си скъсаш дипломата, неграмотнико.

20 идеи за маникюр за къси нокти
20 идеи за маникюр за къси нокти

20 идеи за маникюр за къси нокти

Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината
Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината

Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината