Разпознават ли родителите първите болестни симптоми при децата?

Едно интервю на Puls.bg с д-р Йордан Георгиев
21 мар 2018 12:07,
0
Разпознават ли родителите първите болестни симптоми при децата?
Източник: Личен архив

Д-р Йордан Георгиев работи в отделение по педиатрия Национална кардиологична болница, с основен профил интензивна терапия и лечение на спешните състояния в неонатална и детска възраст. Той е един от водещите медицински автори в рубриката „Детско здраве“ на Puls.bg.

Д-р Йордан Георгиев за втори път ще е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март - 1 април в София ивент център.
 
Д-р Георгиев, защо малките деца боледуват често?
 
Световната здравна организация препоръчва бебетата до 6-месечна възраст да бъдат изцяло хранени с кърма. Така се осигуряват не само всички необходими за бързорастящия организъм хранителни вещества и микронутриенти, но и готови антитела от майката. Чрез тях незрялата имунна система на детето бързо се справя с болестотворните причинители. В този период обикновено то боледува сравнително рядко. 
 
Със спирането на кърменето и увеличаването на контактите на детето с нови хора, неизменно започва и боледуването. Причината е, че детето до този момент се е „сблъскало“ с малък брой патогенни микроорганизми, а имунната му система все още не е достатъчно зряла, за да се справи с тях. 
 
Във възрастта от 1 до 3 години, когато обикновено започва посещаването на детска ясла, децата могат да боледуват изключително често. Нерядко се случва родителите да казват: „Три дена ходим на ясла, две седмици се лекуваме“. Установено е, че децата, които посещават детско заведение боледуват до 50% по-често. С течение на времето обаче имунната система започва все по-успешно да се справя с вирусните причинители и съответно детето започва да боледува по-рядко.
 
От какво най-често боледуват малките деца? 
 
В ранна детска и предучилищна възраст преобладават вирусните респираторни инфекции. Най-често се касае за т.нар. обикновени настинки, които протичат с нарушено общо състояние, хрема с воднист секрет, запушен нос, лека кашлица, повишена температура, безапетите. По правило те преминават в рамките на няколко дни, самоограничават се, а на детето се предписва само симптоматична терапия. В тези случаи антибиотичното лечение е ненужно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари