Разпознават ли родителите първите болестни симптоми при децата?

Едно интервю на Puls.bg с д-р Йордан Георгиев
21 мар 2018 12:07, Антон Асенов
0
Разпознават ли родителите първите болестни симптоми при децата?
Източник: Личен архив

Д-р Йордан Георгиев работи в отделение по педиатрия Национална кардиологична болница, с основен профил интензивна терапия и лечение на спешните състояния в неонатална и детска възраст. Той е един от водещите медицински автори в рубриката „Детско здраве“ на Puls.bg.

Д-р Йордан Георгиев за втори път ще е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март - 1 април в София ивент център.
 
Д-р Георгиев, защо малките деца боледуват често?
 
Световната здравна организация препоръчва бебетата до 6-месечна възраст да бъдат изцяло хранени с кърма. Така се осигуряват не само всички необходими за бързорастящия организъм хранителни вещества и микронутриенти, но и готови антитела от майката. Чрез тях незрялата имунна система на детето бързо се справя с болестотворните причинители. В този период обикновено то боледува сравнително рядко. 
 
Със спирането на кърменето и увеличаването на контактите на детето с нови хора, неизменно започва и боледуването. Причината е, че детето до този момент се е „сблъскало“ с малък брой патогенни микроорганизми, а имунната му система все още не е достатъчно зряла, за да се справи с тях. 
 
Във възрастта от 1 до 3 години, когато обикновено започва посещаването на детска ясла, децата могат да боледуват изключително често. Нерядко се случва родителите да казват: „Три дена ходим на ясла, две седмици се лекуваме“. Установено е, че децата, които посещават детско заведение боледуват до 50% по-често. С течение на времето обаче имунната система започва все по-успешно да се справя с вирусните причинители и съответно детето започва да боледува по-рядко.
 
От какво най-често боледуват малките деца? 
 
В ранна детска и предучилищна възраст преобладават вирусните респираторни инфекции. Най-често се касае за т.нар. обикновени настинки, които протичат с нарушено общо състояние, хрема с воднист секрет, запушен нос, лека кашлица, повишена температура, безапетите. По правило те преминават в рамките на няколко дни, самоограничават се, а на детето се предписва само симптоматична терапия. В тези случаи антибиотичното лечение е ненужно.
 

0
Напиши коментар Коментари

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40