Бебето се роди, а кърма няма! Ами сега?

Интервю на Puls.bg с Елена Василева
23 мар 2018 12:23,
2
Бебето се роди, а кърма няма! Ами сега?
Източник: Личен архив

По професия и призвание Елена Василева е акушерка. Създател е на едно от първите училища за родители „Ма-Ма“. За поред път Елена Василева е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март – 1 април. Тогава на място можете да получите от нея полезни работещи съвети как се поддържа и стимулира кърменето.

Често се случва, още докато са в родилния дом, майките да споделят, че нямат кърма. Какво може (трябва) да прави майката тогава? 

Усещането за празни гърди в първите дни след раждането е лъжливо. В този срок жлезите произвеждат коластра, а тя като количество е малко и не може да създаде чувството за напълненост. Нека жените бъдат спокойни и да следват инстинктите на бебетата за често кърмене. Когато то се случва в режим, воден от новороденото, стимулацията за процесите, които следват са категорични. Още към третия – четвъртия ден ще се усети промяна, която дава различното усещане за пълни гърди. 
 
Количеството на коластрата е толкова малко. Не остава ли бебето гладно? 
 
Изключително кърменото бебе не е гладно, ако суче всеки път, когато подаде сигнал, че иска да бъде хранено. Да, коластрата е малко, но и стомахчето е колкото черешка. С други думи, стига и е достатъчно. Заблудата за „недохраненост“ идва от естествените етапи на адаптация, през които преминава бебето. Един такъв момент е физиологичното спадане на теглото, поради големи водни загуби, които търпи новороденото. За съжаление, прочита на този спад на теглото в нашите болници е малко клиширан и почти няма бебе, на което да не се предложи добавка. Това е повод майката да остане с грешното впечатление, че коластрата е недостатъна като храна. Важно е обаче да се подчертае, че според документи, публикувани на сайта на СЗО изключително кърмените бебета възвръщат рожденното си тегло към втората седмица. Ето защо жените не бива да бързат с добавките, ако няма строги медицински индикации за това. И нека помнят, че задачата на коластрата не е толкова да храни, колкото да защитава. Това я прави безценна храна в старта на живота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
боза... ама истинска
1
4
 
4
 
! Отговори
Знахар преди 6 години
Амиии, таткото редовно да ви масажира нянките.