Когато стряскането и вода не помагат... Как се спира хълцане?

Медицината обаче дава прагматично обяснение за този феномен
Обновена: 26 мар 2018 18:54 | 26 мар 2018 18:38,
7
Когато стряскането и вода не помагат... Как се спира хълцане?
Източник: Reuters

Според народните вярвания продължителното хълцане е знак, че някой говори или поне си мисли за нас в този момент. Медицината обаче дава доста по-прагматично обяснение за този феномен. Хълцането е резултат от неволевите и резки съкращения на диафрагмата – тънката мускулна преграда между стомашната кухина и гръдния кош. Тези съкращения провокират краткотрайно, но мощно поемане на струя въздух, чийто ефект върху гласните струни е причина за озвучаването на процеса с характерното – хлъц. 

Хълцането често се появява без основателна причина, но истината е, че в повечето случаи появата му може да бъде много лесно обяснена. Обикновено тя е резултат от прекалено бързо хранене, интензивно преглъщане, прием на пикантни храни, стрес, страх и др. Хълцанеот обикновено отминава от само себе си, но в някои случаи може да продължи с часове.
 
В такива моменти може да се разчита на няколко изпитани методи за спиране на хълцането. Те са насочени или към отклоняване вниманието на мозъка от процесите, чрез които той регулира хълцането, или към директно стимулиране на блуждаещия нерв  - прякия отговорник за резките съкращения на диафрагмата.
 
Пиене на вода
Основната причина този метод да се препоръчва като средство за спиране на хълцането е свързана с факта, че честото преглъщане при пиене на вода и ритмичните контракции на хранопровода неутрализират спазмите на диафрагмата. Разковничето тук е да се насилим да изпием бързо по-голямо количество вода, по възможност студена. Това ще подейства като своеобразен шок за мозъка и ще отвлече вниманието му от досадното зацикляне, в което е изпаднал, изпращайки сигнали за съкращения на диафрагмата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една супена лъжица захар се поглъща и спира. Проверено!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозно. Хълцане, което не спира, може да е признак на микроинсулт.
4
2
 
4
 
! Отговори
Бабин метод преди 6 години
Казваше ми да поема дълбоко въздух, после да го издишам докрай и след това да преглътна преди да поема въздух отново. Това се повтаря трикратно.Този метод в повечето случаи ми е помагал, хълцането спира.
3
3
 
11
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 6 години
Веднъж една приятелка на жената беше у нас на гости, пиха там кафета разни, ядоха баклава и кат са разхлъца таз жена та спиране нема.Мойта и вода и дава и по гърба я тупа ама изобщо не спира и тогаз влязох при тех и силно и викам-Фанке ***, твоя мъж кога ша ми върни ония сто лева дето му дадох, щото трябва разсад да взимам...и оная кат са опули, кат са облещи и вика-кога тий зимал той пари бе и нищо ми ней казал.Ееее, викам, не ми е взимал ама спре да хълцаш, нали ***.Требе го изненадаш човека бе!
2
5
 
2
 
! Отговори
чаплин преди 6 години
На мен ми спира, ката пръцна звучно и ухещо - ватмана на 5-та го усети от последнатажврата чак до неговата затворена. Отвори вратите и спаси хората
1
1
 
9
 
! Отговори
чарли преди 6 години
И след пиене се хълца здраво !