Всяка година: Хепатит "В" убива 600 хиляди по света

В 16 държави 80% са заразените деца - над 5 годинки
27 мар 2018 20:01,
2
Всяка година: Хепатит "В" убива 600 хиляди по света
Снимка: Pixabay

Сякаш подценяваме възможността да се заразим с Хепатит "В" - вирусно заболяване, което уврежда черния дроб, а ако не бъде лекувано, може да доведе до цироза или рак и... смърт.

Черната статистика сочи, че всяка година от този вид хепатит умират около 600 хиляди души по света, съобщава Франс прес. А засегнатите от този бич са около 300 милиона души, от които 95 на сто не са лекувани или се полагат неподходящи грижи за тях, установи изследване.

Според проучването, публикувано в сп. "Лансет", предава БТА, най-тревожно е положението при бременните жени. Бъдещите майки могат да предадат вируса на новороденото.

Едва 1 % от бъдещите майки в света получават правилно лечение. Една от причините е липсата на диагностика. Съответният тест за установяване на Хепатит В съществува от 1970 година, но 90 % остават недиагностицирани.

Вирусът е силно заразен и лесно се предава чрез кръвта и други телесни течности. Много чести негови жертви стават децата. Болестта е нелечима, но антивирусни препарати позволяват да се води борба срещу симптомите на Хепатит "B".

Съществува и ваксина от началото на 80-те години на миналия век, препоръчана от Световната здравна организация, която трябва да се слага на новородените в първите 24 часа. Но само половината от пеленачетата я получават в толкова кратък срок.

"Най-честото предаване на вируса от майката към детето става в първите няколко дни след раждането, поради тази причина инжекцията в първите 24 часа е много важна", отбелязва авторът на изследването Хоуми Разави от Научноизследователския център по вирусология в град Луисвил в щата Колорадо.

Стряскащ е фактът, че най-голям брой инфектирани деца - 80 %, на възраст над 5 години, има в 16 държави. Само Китай осигурява ваксина за 90 % от новородените деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да не се бъркате с хепатит "C"
1
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 години
А Драгалъвския Ай Дук - кога!?