Как се лекува болка, когато обезболяващите не помагат?

Съветите на експертите за хората, страдащи от невралгия
28 мар 2018 21:20,
15
Как се лекува болка, когато обезболяващите не помагат?
Източник: Reuters

Невралгията представлява краткотрайна, често рецидивираща болка в определена част на тялото или по протежение на специфичен нерв. Характерът на болката често се описва като изгарящ, пронизващ или подобен на преминаване на електрически ток. 

Сама по себе си невралгията не представлява заболяване, а по-скоро симптом на увреда или специфично засягане на определен нерв в човешкото тяло. Съществуват много видове невралгия, в зависимост от вида на засегнатия нерв, частта от тялото, която инервира или подлежащата причина. Една от най-често описваните невралгии е т.нар. тригеминална невралгия, отговорна за поява на болезненост в едната страна на лицето.
 
Болката при невралгия, за разлика от ноцицептивната болка, не се дължи на стимулация на т.нар. болкови рецептори и поради тази причина не се повлиява от стандартно изписваните болкоуспокояващи средства. Промяна в структурата или функцията на „болезнените” нерви, вероятно поради увреда, заболяване или компресия на нерва, е причина за появата на невралгия.
 
Мембраностабилизиращите медикаменти като габапентин или антиепилептични средства се използват за овладяване на този вид болка. Дейстивето им се дължи на потискане на електрическите импулси, провеждани от нервите и съответно потискане на болковите сигнали. В някои случаи, когато консервативната терапия не помага, е показана и оперативната намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този най-добре ще му дойде едно отслабване срещу болки в кръста. Мускулите са му толкова силни, колкото да стои седнал, а шкембето тежиии, тежиии.
11
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Тя(майка ми), не че има някаква чак толкова непоносима болка, но все пак си я боли, особено когато дълго време е била в седнало положение... Болката и е по гръбнака и минава надолу към бедрото(отзад). Усеща го, сякаш е боли и ставата, но явно е от възпаления нерв! А иначе, според ортопеда има начален етап на коксартроза, с което отхвърли становището на рентгенолога, който заключи, че е в напреднал стадий. Та сега не е ясно какво точно и има.
10
2
 
2
 
! Отговори
да помогна преди 6 години
Баща ми имаше непоносима ишиасна болка - пробва всичките лекарства плюс акупунктура, с променливи резултати... Накрая изпробва Гравиола и се оправи - не правя реклама - четох в Нет-а, че е нож с две остриета - лекува болката, но избива нервните клетки, така че пробвайте на свой риск.
9
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Майка ми пък има "смачкани прешлени", и след проведеното лечение пак си я боли. И това е третата диагноза, която получи в рамките на един месец. Явно някакъв нерв се е прищипал и не може да се освободи. Дано не ви се налага да разчитате на българската медицина!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ноцицептивна=остраХа пишете като за лаици бре! Кво се прАите на умни!
7
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименСъжалявам за "бъзика", който си позволих! Много е гадно някой да изпитва болка и да не може да му се помогне, независимо дали е човек или животно! Все пак, всеки носи душа!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лютите чушки не помагат. Медицинската марихуана за съжаление е забранена в България, въпреки че много хора казват че помага. А пък антиепилептичните не мисля че могат да се пият само когато се появи болката. Общо взето на никого не пожелавам да изпитва такава болка. Щом дори и трамадола само я притъпява, но не я спира, смятайте. Ако някой знае рецепта за възпален нерв да казва. Аз съм на ниво лидокаин, волтарен и декскетапрофен. И джинджифил с алое и куркума за възпалението. Пак боли зверски.
5
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
С праз!Доктора казал: "Хвани един стрък в лявата и един стрък в дясната ръка" и болния ги хванал, но попитал "Какво ми влезе отзад?".:)
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Домашна отлежала и шопска салата на корем!
3
3
 
10
 
! Отговори
Лигалайзит преди 6 години
Марихуана
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Люти чушки! Задължително, бързо и ефективно!!!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицински канабис.