Отучете детето от тези два вредни навика

Край на смученето на пръста и спането с отворена уста
28 мар 2018 13:07,
0
Отучете детето от тези два вредни навика
Източник: Reuters

Последиците от вредните навици върху развитието на зъбно-челюстната система, особено когато се образуват още в най-ранна детска възраст и не се коригират, са тежки и трайни. Вредните навици водят до нарушаване на функцията на орофациалната система, а от там и на правилното развитие на подрастващия организъм като цяло. 

Най-често срещаните вредни навици у децата са смукането на пръст, на устна, стоенето с отворена уста, неправилното гълтане.
 
От вредните навици най-рано е наблюдавано смукането на палеца-още в петнадесето столетие, представено от редица художници от съвремието си.
 
Много от учените са на мнение, че вредният навик се създава, когато детето не е дохранено или при недостатъчно общуване и внимание от страна на родителите. Тогава то преодолява глада или липсата на внимание със смукането на различни предмети.
 
Смукане на пръст
Вредният навик смукане на пръст при всички възрастови групи деца е свързан най-често с протрузия (изнасяне напред) на горните централни резци и прогнатия (горната челюст е по-напред разположена от долната) и по-рядко с отворена захапка.
 
 Преди всичко е необходимо да се потърси причината за вредния навик:
 
  • Липса на достатъчно сучене и контакт с майката;
  • Липса на достатъчно внимание или намаляване на вниманието от страна на родители и отглеждащите децата, като например пренасяне на вниманието върху новороденото бебе;
  • Психическо натоварване-неприятности в семейството като раздели, болести, прекомерни ангажименти;

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари