Защо се тъпчат хората със затлъстяване? Ввъпрос на рецептори!

Учените имат нова теория по въпроса
28 мар 2018 13:23, Антон Асенов
13
Защо се тъпчат хората със затлъстяване? Ввъпрос на рецептори!
Източник: Reuters

Нов интересен страничен ефект от затлъстяването доказват учени от университета Корнел в САЩ. С помощта на лабораторни тестове те установяват, че хората със затлъстяване не могат да усетят истинския и пълен вкус на храната, която консумират. Данните сочат, че причина за това е прогресивната загуба на вкусови рецептори по повърхността на езика, успоредно с нарастването на теглото. 

Интересните данни съвпадат с информацията, събрана от предишни проучвания по темата – хората с наднормено тегло постепенно губят своите вкусови усещания.
 
Научен екип от университета Корнел решават да разнищят този феномен и насочват усилията си към установяване на причините за възникването му. И усилията им дават резултати. Те бяха публикувани наскоро в журнала PloS Biology и насочват вниманието към един от основните негативни ефекти на затлъстяването – повишаването риска от възпалителни заболявания.
 
Учените установяват, че възпалителните реакции, отключвани вследствие на натрупаните излишни мазнини, водят до увреждане на вкусовите рецептори по повърхността на езика и безвъзвратното им загиване. Лаборатоните наблюдения сочат, че хората със начална форма на затлъстяване имат с около 25% по-малко активни вкусови рецептори по езика си.
 

13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България основната причина е качествата на хляба и брашната. Имат твърде много "подобрители". Навремето селския хляб нямаше подобрители и съответно почти нямаше детски диабет. Феминизма(късното раждане на първо дете) също играе ключова роля за здравето на ЧОВЕЧЕСТВОТО.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като гледам какви количеста хляб се купуват по веригите, нормално е да тресем сланини.)) "Ввъпрос" на желание и воля е ключа към успеха!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анониме

"детето,мъжа имат ли избор." ... винаги има избор , започваш да си готвиш за теб и детето :))) ... пък фльорцата я пращаш при някой дето ще и уйдисва на акъла :)))
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защото в днешно време фльорците ги мързи да готвят,даже не си правят труда да се научат и затова се яде само навън, детето,мъжа имат ли избор.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко е в калориите и нищо друго. Всеки ден се тегля и знам как теглото се променя в зависимост от консумацията. А много дебелите хора обикновено имат пристрастяване към храната, с което компенсират за нещо, не могат да спрат и преяждат с висококалорична храна. Сравнимо е с наркоманията. Освен това с увеличаването на теглото нараства обемът на стомаха и засищането става чак след още по-голям обем храна.
6
0
 
14
 
! Отговори
Дебеланко преди 8 месеца
"С помощта на лабораторни тестове те установяват, че хората със затлъстяване не могат да усетят истинския и пълен вкус на храната, която консумират. Данните сочат, че причина за това е прогресивната загуба на вкусови рецептори по повърхността на езика, успоредно с нарастването на теглото...".
Напротив! Аз съм дебел, точно защото усещам "истинския и пълен вкус на храната" и нямам "прогресивна загуба на вкусови рецептори по повърхнността на езика". Ако не ми е вкусна храната, ще се тъпча ли?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едва ли е само на база рецептори за засищане и модерните лафове за лептин, грелин, вентромедиални и вентролатерални ядра в хипофизата. Явно си има доста по-сложни взаимовръзки, защото наистина има слаби хора, които ядат много, но не пълнеят, а има пълни хора, които не ядат толкова много спрямо теглото си, а продължават да пълнеят.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Масово българинът се тъпче с много хляб, и признава само голяма купчина в чинията си. Като отиде на ресторант с по-изискана храна и по-малки порции, казва как ще се наям с това. Неслучайно най-популярни са китайските ресторанти защото там ти сервират една купчина половин килограм ориз и месо и ти се "наяждаш".
3
4
 
8
 
! Отговори
Митьо преди 8 месеца
До Възмутена

Ти да не си раснала в Английския двор? Кой знае какви ги вършиш, пфу!
2
3
 
17
 
! Отговори
Възмутена преди 8 месеца
Мда...тъпчат се само дебелите.Слабите живеят само на въздух,лимони и ч......укане.Айде моля ви се!Има и дебели и слаби,които се тъпчат като прасета,все едно не са виждали храна,има и обратното.Това,което мен ме отвращава е като видя как се хранят българите.И прасетата ядат по-чисто.
Мляскат,ядят с отворена уста....пълна гнусотия.
1
5
 
21
 
! Отговори
Sully преди 8 месеца
Тъпчат се и слаби хора,при това като прасета.Виждал към го.
Това,че се крият и се преструват,че се хранят здравословно е друг въпрос.
Отвратително е да видиш нещо подобно.Човек трябва да се храни бавно и спокойно.Да се наслаждава на храната и да не яде като за последно.
Вярно,че идва краят на ЕС,но ще има и утре.

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден?
Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден?

Какво се случва, когато ядете по 2 яйца на ден?

Как да елиминирате гъбичките в устата
Как да елиминирате гъбичките в устата

Как да елиминирате гъбичките в устата