Осъзнаваме ли истинската роля на раждането на дете?

Интервю на Puls.bg с д-р Иван Диков
Обновена: 30 мар 2018 15:21 | 30 мар 2018 13:07,
2
Осъзнаваме ли истинската роля на раждането на дете?
Източник: Личен архив

Д-р Иван Диков е началник на Диагностично-консултативен блок на СБАЛАГ „Майчин дом“. Той е акушер-гинеколог с повече от 25 години клиничен и амбулаторен опит.

Той е един от съоснователите на Българска асоциация по семейно планиране, сексуално и репродуктивно здраве.

През 2010 г. получава приза на БЛС и БДАГ „Лекар акушер-гинеколог на годината“, а тази година ще бъде един от лекторите на осмия Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 31 март и 1 април в София ивент център.
 
Д-р Диков, може ли едно раждане да бъде осъзнато?
 
Естествено, че може и би трябвало всяко раждане да бъде такова.
За да се стигне до такова решение, жената претърпява дълъг период на психо-емоциално и сексуално развитие, характерно за всеки етап от възрастта. Това започва още в най-ранно детство - възпитание и приемане на определена поведенческа роля. През пубертета взрив от емоции, отключване на сексуалността като начин на общуване, самоопределение както в сексуалността, така и в обществото. В днешно време това е и периодът на първите сексуални контакти, но специално те в повечето случаи стават повече на базата „подражание на другите”, а не реална осъзнатост на чувства и необходимост. Този период и в последващите няколко години водещи в осъществяване на връзка, силната компонента са емоциите.  Затова вероятността за краткотрайност на връзката е реална. Тук много рядко при двамата партньори съществува поглед в бъдещето, а наличието на дете поне за единия е абсолютно неприемвливо.
 
В тийнейджърска и  младата възраст чувствата са доминанта, а съпътстващият секс често не е преценяван като нещо с последствия. Затова тук и забременяванията не са рядкост. Една част завършват с аборт по желание и това е краят на връзката, а тези завършили с раждане често са прелюдия към преосмисляне на качествата на партньора, страх от отговорност, раздяла и търсене на нова връзка. Съдбата на децата обикновено е живот при разделени родители.
 
С напредване във времето се достига периода около 25 години. Биологически това е най-благоприятният период за започване и изпълнение на репродуктивните нагласи. Жената е в най-силната си репродуктивна фаза, отлично физическо и здравно състояние и вече натрупала личен житейски опит. От една страна евентуалната връзка, освен емоционално е погледната и от друга - желание за дете/деца в нея при постигнат вече или в перспектива някакъв социален, професионален, образователен или социален статут. Всичко това  дава възможността за поглед напред и евентуална преценка на бъдещето в ролята на майка с деца. Това вече е една начална, но реална и осъзната отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
@1 преди 6 години
Ти си ***! Раждането и отглеждането на дете е най-себеотвержния и красив акт, който човек може да направи. Без нови хора, няма да има държава, няма да има и цивилизация. Няма да има и надежда. Всичко което правим в осъзнатия си живот, всичко което създаваме, изкуство, наука или технологии има смисъл само и единствено ако има деца, ако човечеството се подновява и продължава. И всеки човек дължи на родителите си и на държавата, която го е отгледала на свой ред да отгледа дете и да върне жеста.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости!!Раждат май*муни, ктави, прасета и какви ли не други ЖИВОТНИ.Само мислещият човек може да осъзнае и СПРЕ да раждда.Раждането е ГЛУПОСТ!!Но като знаем че мнозинството човеци са *** то няма опасност този процес да спре.