Осъзнаваме ли истинската роля на раждането на дете?

Интервю на Puls.bg с д-р Иван Диков
Обновена: 30 мар 2018 15:21 | 30 мар 2018 13:07, Антон Асенов
2
Осъзнаваме ли истинската роля на раждането на дете?
Източник: Личен архив

Д-р Иван Диков е началник на Диагностично-консултативен блок на СБАЛАГ „Майчин дом“. Той е акушер-гинеколог с повече от 25 години клиничен и амбулаторен опит.

Той е един от съоснователите на Българска асоциация по семейно планиране, сексуално и репродуктивно здраве.

През 2010 г. получава приза на БЛС и БДАГ „Лекар акушер-гинеколог на годината“, а тази година ще бъде един от лекторите на осмия Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 31 март и 1 април в София ивент център.
 
Д-р Диков, може ли едно раждане да бъде осъзнато?
 
Естествено, че може и би трябвало всяко раждане да бъде такова.
За да се стигне до такова решение, жената претърпява дълъг период на психо-емоциално и сексуално развитие, характерно за всеки етап от възрастта. Това започва още в най-ранно детство - възпитание и приемане на определена поведенческа роля. През пубертета взрив от емоции, отключване на сексуалността като начин на общуване, самоопределение както в сексуалността, така и в обществото. В днешно време това е и периодът на първите сексуални контакти, но специално те в повечето случаи стават повече на базата „подражание на другите”, а не реална осъзнатост на чувства и необходимост. Този период и в последващите няколко години водещи в осъществяване на връзка, силната компонента са емоциите.  Затова вероятността за краткотрайност на връзката е реална. Тук много рядко при двамата партньори съществува поглед в бъдещето, а наличието на дете поне за единия е абсолютно неприемвливо.
 
В тийнейджърска и  младата възраст чувствата са доминанта, а съпътстващият секс често не е преценяван като нещо с последствия. Затова тук и забременяванията не са рядкост. Една част завършват с аборт по желание и това е краят на връзката, а тези завършили с раждане често са прелюдия към преосмисляне на качествата на партньора, страх от отговорност, раздяла и търсене на нова връзка. Съдбата на децата обикновено е живот при разделени родители.
 
С напредване във времето се достига периода около 25 години. Биологически това е най-благоприятният период за започване и изпълнение на репродуктивните нагласи. Жената е в най-силната си репродуктивна фаза, отлично физическо и здравно състояние и вече натрупала личен житейски опит. От една страна евентуалната връзка, освен емоционално е погледната и от друга - желание за дете/деца в нея при постигнат вече или в перспектива някакъв социален, професионален, образователен или социален статут. Всичко това  дава възможността за поглед напред и евентуална преценка на бъдещето в ролята на майка с деца. Това вече е една начална, но реална и осъзната отговорност.

2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
@1 преди 8 месеца
Ти си ***! Раждането и отглеждането на дете е най-себеотвержния и красив акт, който човек може да направи. Без нови хора, няма да има държава, няма да има и цивилизация. Няма да има и надежда. Всичко което правим в осъзнатия си живот, всичко което създаваме, изкуство, наука или технологии има смисъл само и единствено ако има деца, ако човечеството се подновява и продължава. И всеки човек дължи на родителите си и на държавата, която го е отгледала на свой ред да отгледа дете и да върне жеста.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига глупости!!
Раждат май*муни, ктави, прасета и какви ли не други ЖИВОТНИ.
Само мислещият човек може да осъзнае и СПРЕ да раждда.
Раждането е ГЛУПОСТ!!
Но като знаем че мнозинството човеци са ГЛУПАЦИ то няма опасност този процес да спре.

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме