Може ли да се подсигури безпроблемно раждане у нас?

Интервю на Puls.bg с д-р Иван Диков
Обновена: 2 апр 2018 15:00 | 2 апр 2018 14:30, Антон Асенов
4
Може ли да се подсигури безпроблемно раждане у нас?
Източник: Личен архив

Д-р Иван Диков е началник на Диагностично-консултативен блок на СБАЛАГ „Майчин дом“. Той е акушер-гинеколог с богат опит в промоцията на репродуктивното и сексуално здраве в програми и проекти на неправителствените организации.

Повече от десет години д-р Диков е бил в ръководството на Българското дружество на акушер-гинеколозите, а през 2010 г. получава приза на БЛС и БДАГ „Лекар акушер-гинеколог на годината“.
 
Д-р Диков беше един от лекторите на осмия Форум бременност и детско здраве и сподели интересни аспекти от своята практика.
 
 - При какви условия едно раждане минава по най-благоприятния начин?
 
Бременността и раждането са два етапа от един процес, който един или повече пъти съпътства репродуктивния период на по-голямата част от женската популация. Естествено е да се смята, че една бременност и раждане са минали най-добре, когато има здраво дете/деца в къщи при здрави и със запазени репродуктивни възможности родители.
 
За да завърши едно раждане най-добре, това се определя от изпълнението на ред условия. Те започват още преди самото зачеване и завършват с изписване на майка и дете от лечебното заведение. С възможностите на съвременната медицина и правилно обслужване на бременната се гарантира една спокойна и нормална бременност, завършила с раждане без последствия.
 
При повечето от сексуалните двойки във времето назрява решението за дете. Разумното първоначално поведение е те да са уверени или се уверят в доброто си физическо здраве в момента и за обозримо бъдеще и че евентуална бременност и раждане няма да промени към лошо техния социален и материален статут. Напълно неприемлива е максимата „дете на всяка цена” дори и поради простата причина, че тоще има нужда от подкрепата на здрави и социално стабилни родители поне до 18-19г. възраст.
 
След вече взетото отговорно решение жената още преди зачеването да започне ежедневния прием на фолиева киселина до раждането. Доказано е че тази профилактика намалява до 40% усложнения на бременността-дефекти на невралната тръба, прееклампсия, проблеми в хематопоезата както на майката, така и на плода.
 
 

 


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много е прав доктора - бебе само ако си млад, в добро здравословно и финансово състояния и с желаниеи време за отглеждане на деца.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имала съм удоволствието да родя при този доктор и мога да кажа, че това е един наистина много добър специалист, подхождащ с изключително внимание и уважение в най-важния момент за една жена! Благодаря докторе.
2
1
 
1
 
! Отговори
Ivana преди 5 месеца
Една позната беше питала близка акушерка коя болница да избере да ражда. Акушерката и беше казала "Да не дава Господ нещо да се обърка, че тогава никой не може да ти помогне...." Та така....
1
0
 
0
 
! Отговори
Стеф преди 5 месеца
Естествено,че може.

Червеното червило, което би трябвало да носим през този сезон
Червеното червило, което би трябвало да носим през този сезон

Червеното червило, което би трябвало да носим през този сезон

Кои храни напълно ще променят кожата ви?
Кои храни напълно ще променят кожата ви?

Кои храни напълно ще променят кожата ви?