Може ли да се подсигури безпроблемно раждане у нас?

Интервю на Puls.bg с д-р Иван Диков
Обновена: 2 апр 2018 15:00 | 2 апр 2018 14:30,
4
Може ли да се подсигури безпроблемно раждане у нас?
Източник: Личен архив

Д-р Иван Диков е началник на Диагностично-консултативен блок на СБАЛАГ „Майчин дом“. Той е акушер-гинеколог с богат опит в промоцията на репродуктивното и сексуално здраве в програми и проекти на неправителствените организации.

Повече от десет години д-р Диков е бил в ръководството на Българското дружество на акушер-гинеколозите, а през 2010 г. получава приза на БЛС и БДАГ „Лекар акушер-гинеколог на годината“.
 
Д-р Диков беше един от лекторите на осмия Форум бременност и детско здраве и сподели интересни аспекти от своята практика.
 
 - При какви условия едно раждане минава по най-благоприятния начин?
 
Бременността и раждането са два етапа от един процес, който един или повече пъти съпътства репродуктивния период на по-голямата част от женската популация. Естествено е да се смята, че една бременност и раждане са минали най-добре, когато има здраво дете/деца в къщи при здрави и със запазени репродуктивни възможности родители.
 
За да завърши едно раждане най-добре, това се определя от изпълнението на ред условия. Те започват още преди самото зачеване и завършват с изписване на майка и дете от лечебното заведение. С възможностите на съвременната медицина и правилно обслужване на бременната се гарантира една спокойна и нормална бременност, завършила с раждане без последствия.
 
При повечето от сексуалните двойки във времето назрява решението за дете. Разумното първоначално поведение е те да са уверени или се уверят в доброто си физическо здраве в момента и за обозримо бъдеще и че евентуална бременност и раждане няма да промени към лошо техния социален и материален статут. Напълно неприемлива е максимата „дете на всяка цена” дори и поради простата причина, че тоще има нужда от подкрепата на здрави и социално стабилни родители поне до 18-19г. възраст.
 
След вече взетото отговорно решение жената още преди зачеването да започне ежедневния прием на фолиева киселина до раждането. Доказано е че тази профилактика намалява до 40% усложнения на бременността-дефекти на невралната тръба, прееклампсия, проблеми в хематопоезата както на майката, така и на плода.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е прав доктора - бебе само ако си млад, в добро здравословно и финансово състояния и с желаниеи време за отглеждане на деца.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имала съм удоволствието да родя при този доктор и мога да кажа, че това е един наистина много добър специалист, подхождащ с изключително внимание и уважение в най-важния момент за една жена! Благодаря докторе.
2
1
 
1
 
! Отговори
Ivana преди 6 години
Една позната беше питала близка акушерка коя болница да избере да ражда. Акушерката и беше казала "Да не дава Господ нещо да се обърка, че тогава никой не може да ти помогне...." Та така....
1
0
 
0
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Естествено,че може.