Още няколко сантиметра ръст - можело и след 18 г.

Пубертетът не слага край на растежа
2 апр 2018 13:40,
16
Още няколко сантиметра ръст - можело и след 18 г.
Снимка: Reuters

Краят на растежа на височина е индивидуална особеност при подрастващи момчета и момичета, но понеже рядко се намира младеж, който да е напълно удовлетворен от ръста си, проучванията как да се удължи периодът на растеж не спират.

Има ясно проучени данни, че след 16-18-годишна възраст растежът на костите бързо се преустановява, а с всяка изминала година след това добавянето на някой и друг сантиметър става практически невъзможно. Основна причина за това е резкият спад в секрецията на хормона на растежа в хипофизата.

Все повече проучвания обаче показват, че отслабването на неговата секреция не е перманентно, а надеждата за леко издължаване на ръста не е напълно загубена и след пубертета. Така, дори младежите, попрехвърлили крехката възраст от 18 години, си струва да положат допълнителни усилия за достигане по-високи показания на стенния метър.

Повече тренировки на висилка
 
Известно е, че докато спим гръбначният ни стълб се издължава максимално и може да установим, че ръстът ни сутрин е с поне 1-2 см по-голям, отколкото вечер. Тази вродена способност на опорно-двигателния ни апарат може да се ползва за поддържане растежа още малко след естественото му забавяне по хормонални причини. Редовното трениране на висилки и други уреди, изискващи максимално разтягане на тялото, може да помогне за поддържане секрецията на хормона на растежа за малко по-продължителен период от време и да ни подсигури някой и друг сантиметър – опция, каквато заседналият начин на живот не позволява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ръстпубертет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за оная руска коза Захариева е късно колкото и боза да испие вече се ще си остане .Пикла плоска като дъска . Дори силикона дето си слага Путин не я спасява
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може. Гигантизъм и *** се нарича.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Късно е за Путин няма да дорасни до 154 см ако ще и ядрен двигател да ползва на вибратораси
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все повече се убеждавам че днес сме заобиколени САМО от ***.И..През "лошият" соц се учеше че до 25г се произвежда достатъчно хормон на разтежаза да израства човек.Така се знае и на Запад.Но в бойкова България образованието е с главата надодлу а тъпотата е издигната в култ като олицетворението на този КУЛТ е самият Бойко.
7
1
 
6
 
! Отговори
ниския преди 6 години
нисък съм и красивите жени не ме искат ,все искат високи мъже "за поколението" въпреки че им обяснявам че това че съм около 20 см по нисък от среден мъжки ръст не ме ощетява никак, в сповечето спортове съм се представял по добре , но те си настояват, искат защита , грозните жени не ме връщат явно те пък страдат от това в очите на красивите мъже, всичко е заради телевизията според мен, ако ниските станат модел на подражание тогава красавиците ще търсят ниски
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На чен ми казаха ,че не може след 18.Ако знаех,че може да порасна още малко.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е добра новина за Жужи!
4
2
 
16
 
! Отговори
112 преди 6 години
При храна от продукти с ГМО, не се знае докога и накъде ще расте човек.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1за мускулите не знам, но мозъкът спира някъде около втори клас;)
2
1
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Аз имах съученици, които пораснаха в казармата. Сигурно са ги дърпали?:) Сега няма казарма, та по улиците се разхождат само напомпани и епилирани запъртъци.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А мускулите до колко растът,питам за един приятел?