ХЕЛП синдром - помощ през бременността

Женско здраве с доц. Костов
3 апр 2018 22:07, Антон Асенов
0
ХЕЛП синдром - помощ през бременността
Източник: Личен архив

Синдромът на ХЕЛП е рядко, но опасно акушеро-гинекологично заболяване. Синдромът на ХЕЛП има симптомите на тежка форма на прееклампсия.

Абревиатурата ХЕЛП идва от английските думи хемолитична анемия (Hemolytic anemia), високи чернодробни ензими (Elevated Liver enzymes), ниски тромбоцити (Low Platelet count). За първи път Синдромът на ХЕЛП е идентифициран като заболяване, различно от прееклампсията, през 1982 г. от д-р Луис Вайнщайн (Dr Louis Weinstein).
 
Това е акушеро-гииекологично заболяване, което застрашава живота както на родилката, така и на бебето. Болестта обикновено се развива в късните етапи на бременността, в редки случаи — след раждането.
 
Клинични симптоми на Синдром на ХЕЛП
 
Болестта има симптомите на тежка форма на прееклампсия. Появява се силно главоболие, болка в горната част на корема, отоци, изтръпване на крайниците, гадене, замъглено виждане (дори и да не са налице някои от симптомите, това не изключва синдром на ХЕЛП). Но това са симптоми, близки до тези на бременността, поради което не будят тревога у родилките и не се вземат навременни мерки. Наличие на повишени нива на артериалното налягане, симптоми на протеинурия и отоци по краката са алармени симптоми за риск от прееклампсия.
 
Прееклампсията се определя като повишение на кръвното налягане, протеинурия и отоци по крайниците след 20 гестационнна седмица на бременността. Оставена нелекувана, прееклампсията може да доведе до сериозни, потенциално фатални, усложнения, както за майката, така и за плода.
 
 

0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)

6 начина да облекчите главоболието
6 начина да облекчите главоболието

6 начина да облекчите главоболието