Обмислят: Ваксинация срещу варицела от 2020 г.

Ангел Кунчев: Ще се намалят ваксинациите срещу туберкулоза
3 апр 2018 21:05, Анисия Иванова
7
Обмислят: Ваксинация срещу варицела от 2020 г.
Архив: Булфото

Експертният съвет по имунопрофилактика към Министерството на здравеопазване обсъжда промени в Националния имунизационен календар. Предлага се намаляване на броя на ваксините срещу туберкулоза и пневмококова инфекция в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и синхронизиране с европейската практика. Сред обсъжданите идеи е и задължително въвеждане на децата срещу варицела.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни пред БНР, че решението за промените всъщност е на здравното министерство и то ще реши дали евентуалната ваксина за варицела ще е задължителна:

Експертният съвет се състои от експерти, които дават препоръки как те виждат нещата, как да развиваме българския имунизационен календар, така че той да е максимално полезен за всички деца, а решенията се взимат от Министерството на здравеопазването. Така че сега сме на етап обсъждания, дискусии, обясни той.

"Ние сме винаги много внимателни, когато говорим за имунизационния календар, тъй като това е нещо, което засяга абсолютно всички български деца. Знаете, един набор от новородени от една година е около 57-58 до 60 хиляди деца, така че каквото и решение да се вземе, то ще стане след много широка дискусия с всички заинтересовани – неправителствени организации, родителски организации, експерти, специалисти", допълни той.

Д-р Кунчев обясни, че до края на месеца ще стане ясно кои препоръки ще бъдат приети: "Предполагам, че още до края на месец април. Така или иначе протоколът от този експертен съвет с препоръките ще бъде внесен в ръководството на Министерството на здравеопазването и ако то утвърди тези насоки на развитие, те според мен са ясни".

Главният здравен експерт обясни, че ако ваксинацията за варицела стане задължителна, тя може бъде въведена най-рано от 2020 година:

"Ние имаме предварителни сондажи с производителите и се оказва, че те и за тази, и за следващата година, много трудно могат да намерят свободни количества. Според мен най-рано от 2020 година, защото тогава вече ако ние направим своевременна заявка, ще може да разчитаме на такива количества и то по ваксина, която да се вписва най-добре в календара, защото има различни видове – има моноваксини, има комбинирани, така че тя да се приема лесно и да не пречи на останалите имунизации в календара", обясни д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Ваксината срещу варицела е с жив отслабен вирус и няма живак - съдържащите живак консерванти убиват вирусите.
6
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Пак пустите пари.. Проблема е в това, че ваксината против туберкулоза е българска и ни излиза почти без пари.. Защо трябва да се намалява? Тази против варицелата, ок, но струва поне 60 лв. едната.. От варцела рядко има усложнения и евентуално смъртни случаи, но туберкулозата е изключено коварно заболяване, което се лекува трудно.
5
7
 
5
 
! Отговори
Ебати демокрацията преди 6 години
Tрябва да бъде о желание, който иска да му поставят на него или на децата му ваксини, който не иска, да не му поставят и на децата му също.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 15 години ми причиниха автоимунно заболяване на червата след поставена ваксина против туберкулоза т.нар. BCG. Много мои познати се сдобиха с автоимунни артрити и други проблеми след ваксинации.. След години установиха, че в мен има високи дози живак, от който трябва да се детоксикирам и така си оправих червата.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събиране на пари
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зашото малко ни тровят .. сега ще е и задължитено и ще си плащаме !!!Това ли ви е "демокрацията " ???Унищожихте народа !
1
13
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Да се чете: Обмислят нови дози живак в организма на децата.