Срещу честото боледуване при децата – пробиотици

Допълват грижите за здравето през всеки сезон
Обновена: 10 апр 2018 13:17 | 10 апр 2018 11:22,
1
Срещу честото боледуване при децата – пробиотици
Източник: Reuters

Пробиотиците представляват „полезни” бактерии, които при оптимален прием оказват редица благоприятни ефекти върху организма. Тяхната употреба в последните години нарасна значително. Най-често се използват при лечение на остър гастроентерит и антибиотик-асоциирана диария.  

Напоследък все повече се изучава ролята им в превенцията на редица инфекциозни заболявания в детска възраст. Най-често се касае за респираторни инфекции и заболявания на гастроинтестиналния тракт. 
 
Честите дихателни инфекции са сериозен проблем при децата, които посещават детски ясли и градини. Причината е фактът, че имунната система на детето на тази възраст е все още незряла, а социалните му контакти се увеличават и то неминуемо започва да се среща с по-голям брой и разнообразни микроорганизми. Доказано е, че децата, които посещават обществени заведения боледуват 2-3 пъти по-често в сравнение с тези, които се гледат у дома. Те посещават значително по-рядко лекарския кабинет и съответно при тях не се налага толкова чест прием на антибиотици. 
 
Необходимите защитни мерки за предпазване от боледуване включват: пълноценна и балансирана храна, прием на пресни плодове и зеленчуци, редовно миене на ръцете и употреба на дезинфектант, ограничаване контактите с болни хора, редовен имунизационен календар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пълни глупости са тия пробиотици,просто правят урината ви по-скъпа.