Наследствени ли са денталните проблеми?

Къде точно е вината на родителите за детските кариеси?
11 апр 2018 18:48,
3
Наследствени ли са денталните проблеми?
Източник: Reuters

Ако сте редовен посетител на денталния кабинет и си мислите, че сте унаследили гените на родителите си, то ново австралийско проучване доказва, че не бива да обвиняваме гените си. 

Учените знаят, че Streptococcus bacteria, която живее в устната кухина е главният причинител на кариозните процеси по зъбите. Но това, което не беше доизчистено и доказано-какъв процент от бактериалното число е стимулирано да се развие от факторите на околната среда и на наследствеността.
 
За да се провери това, в изследване се включват микробиологични проби от 205 еднояйчни близнаци и 280 разнояйчни близнаци на възраст между 5 и 11 години. Това позволява на изследователите да определят различията в генетичността спрямо микроорганизмите в устната кухина на деца, които са на една и съща възраст и са изложени на едни и същи условия на средата, в която живеят.
 
Изследователите открили, че определена бактерия в устната кухина се унаследява, но това не било тази, която причинява кариозен процес. Освен това те установяват, че унаследената бактерия извънредно намалява микробното си число, докато бактерията, свързана с влиянието на факторите от околната среда извънредно увеличава микробното си число.
 
Бактерията, асоциирана със зъбния кариес е по-често срещана в устата на децата, които консумират повече захарни храни и напитки и при тези, които имат по-малко количество от „добрите бактерии“ в устната кухина.
 
Обучението в поддържането на добра орална хигиена започва още от ранна детска възраст. Най-добрата профилактика е тази, която не води до лечение на кариеси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Денталните проблеми са признак на здравословни проблеми в цялото тяло и отделно - в оросяването на мозъка.
2
4
 
5
 
! Отговори
Трезволюб Пияндурски преди 6 години
Наследствени са но не генетично а се обуславят от хранителните и хигиенните навици получени в семейството, както и всички останали придобити заболявания!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наследствени са, не ми трябва да чета статията.