От кои храни се натравяме най-често?

Няколко вида са опасните бактерии в тях
14 апр 2018 12:36, Антон Асенов
0
От кои храни се натравяме най-често?
Източник: Reuters

Със затопляне на времето и края на зимните месеци заболяемостта от грипни и остри дихателни инфекции постепенно намалява. Но пролетта и летните месеци също се характеризират със зачестяваща заболяемост, но от страна на чревните вируси и т. нар. хранителни токсикоинфекции. Последните представляват група синдроми, които са резултат от приема на храни, които са замърсени с различни микроорганизми, техните токсини или с някои химични съединения. 

Съществува известна връзка межу вида на консумираната храна и съответно типа на микроорганизмите, които водят до хранителна интоксикация. Най-честите причинители са Staphylococcus aureus - изолира се от заразени кремове на торти и пасти; Bacillus cereus – месни ястия, зеленчуци, пържен ориз; холерният вибрион от морски дарове; салмонела от месо, яйца; листерия – меки сирена, мляко и други.
 
Механизмът на предаване е фекално-орален - фактори за пренасяне на инфекцията са различни хранителни продукти и питейната вода. Като основни рискови групи за развитие на усложнения се посочват децата, поради възможността за бързо обезводняване, възрастните и имунокомпрометираните пациенти.
Повечето бактериални токсикоинфекции протичат с диария, която често се придружава и с повръщане.
 
Стафиликоковите хранителни токсикоинфекции се предават основни чрез консервирани храни и заразени сладкарски кремове. В заразените храни се отделят токсини от бактериите, което е и причината клиничните симптоми да настъпват до часове след консумация. Независимо от това заболяването е самоограничаващо се и с добра прогноза – оздравяване настъпва между 24 и 48 часа в неусложнените случаи.
 
 

0
Напиши коментар Коментари

10 суперхрани за здрави очи
10 суперхрани за здрави очи

10 суперхрани за здрави очи

Безплатни прегледи срещу метаболитен синдром
Безплатни прегледи срещу метаболитен синдром

Безплатни прегледи срещу метаболитен синдром