От кои храни се натравяме най-често?

Няколко вида са опасните бактерии в тях
14 апр 2018 12:36, Антон Асенов
0
От кои храни се натравяме най-често?
Източник: Reuters

Със затопляне на времето и края на зимните месеци заболяемостта от грипни и остри дихателни инфекции постепенно намалява. Но пролетта и летните месеци също се характеризират със зачестяваща заболяемост, но от страна на чревните вируси и т. нар. хранителни токсикоинфекции. Последните представляват група синдроми, които са резултат от приема на храни, които са замърсени с различни микроорганизми, техните токсини или с някои химични съединения. 

Съществува известна връзка межу вида на консумираната храна и съответно типа на микроорганизмите, които водят до хранителна интоксикация. Най-честите причинители са Staphylococcus aureus - изолира се от заразени кремове на торти и пасти; Bacillus cereus – месни ястия, зеленчуци, пържен ориз; холерният вибрион от морски дарове; салмонела от месо, яйца; листерия – меки сирена, мляко и други.
 
Механизмът на предаване е фекално-орален - фактори за пренасяне на инфекцията са различни хранителни продукти и питейната вода. Като основни рискови групи за развитие на усложнения се посочват децата, поради възможността за бързо обезводняване, възрастните и имунокомпрометираните пациенти.
Повечето бактериални токсикоинфекции протичат с диария, която често се придружава и с повръщане.
 
Стафиликоковите хранителни токсикоинфекции се предават основни чрез консервирани храни и заразени сладкарски кремове. В заразените храни се отделят токсини от бактериите, което е и причината клиничните симптоми да настъпват до часове след консумация. Независимо от това заболяването е самоограничаващо се и с добра прогноза – оздравяване настъпва между 24 и 48 часа в неусложнените случаи.
 
 

0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

5 безценни ползи от магнезия
5 безценни ползи от магнезия

5 безценни ползи от магнезия

Как да прочистим дебелото черво?
Как да прочистим дебелото черво?

Как да прочистим дебелото черво?