Диабет: Кои храни са най-полезните?

И диабетиците може да си спретват разнообразно меню
Обновена: 15 апр 2018 15:38 | 15 апр 2018 15:30,
4
Диабет: Кои храни са най-полезните?
Източник: Reuters

Да се намери най-добрата храна за страдащите от диабет не е никак лесно. Основна цел е да се контролират нивата на кръвната захар, както и да се прави превенция на усложненията на диабета, включително сърдечни заболявания. 

Включете в менюто си тлъста риба – една от най-здравословните храни на планетата. Сьомга, сардини, херинга, аншоа, скумрия са богат източник на омега 3 мастни киселини, които оказват благоприятен ефект върху дейността на сърцето. Особено подходяща храна за диабетици, предразположени към сърдечни болести, включително инфаркт.

Редовната консумация на тлъсти риби намалява нивата на холестерол и триглицериди. Рибата също е източник на протеини.

Листни зеленчуци. Те са много хранителни и носят малко калории. Съдържат минимално количество усвояеми въглехидрати, което не повишава нивата на кръвната захар. Те са богат източник на витамини, антиоксиданти, лутеин и зеаксантин. Така предпазват очите от възникване на макуларна дегенерация и катаракта – често срещани усложнения при диабетиците. Проучвания сочат, че редовното консумиране на листни зеленчуци намалява нивата на медиаторите на възпалението и понижава нивото на кръвната захар при диабет тип 2.

Не забравяйте канелата. Тя е вкусна подправка и богат източник на антиоксиданти. Няколко контролирани клинични проучвания показват, че канелата контролира нивата на кръвна захар и повишава инсулиновата чувствителност. Други изследвания сочат, че канелата понижава нивата на триглицеридите. И все пак не приемайте повече от 1 ч.л. канела дневно. Високите дози могат да ви навредят.

Още храни и подправки, улесняващи контрола на диабета, ще откриете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
5
 
! Отговори
до Сократис преди 6 години
Аргументирай се.
1
7
 
25
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Да се твърди, че най-здравословната храна на планетата (???) е тлъстата риба и то включая сьомгата, и е препоръчителна за диабетици, е престъпно невежество!