Псориазисът далеч не е само кожен проблем

Форми, симптоми и лечение на болестта
17 апр 2018 19:50,
1
Псориазисът далеч не е само кожен проблем
Източник: Reuters

Псориазисът е кожно заболяване, което е широко разпространено в световен мащаб и по последни данни засяга около 4% от населението. Честотата му сред бялата раса и населението на северните страни е по-висока. При ескимосите и коренното население на Северна Америка псориазисът се среща по изключение. 

Заболяването е хронично, системно – засяга се не само кожата, но и нейните придатъци – нокти, косми, както и опорно-двигателният апарат (ставите). Редуват се периоди на ремисия и последващи рецидиви – обостряния. Клиничните прояви могат да бъдат леки, но е възможно и тежко протичане, което в някои случаи може да окаже отражение и върху продължителността на живота.

По отношение на отключване на заболяването значение има и наследствеността, но наличието на гени за заболяването не означава непременно сигурна проява. Рискови фактори, които провокират изявата, могат да бъдат инфекциозни агенти, някои медикаменти (антималарийни, бета блокери, цитостатици), стрес, травми (включително и оперативни намеси).

Засягат се и мъже, и жени, без статистически значимо преобладаване при един от половете. Псориазисът има два периода на дебютиране – първият е около 20-30-годишна възраст и втори - около 50-годишна възраст. Рядка, но не и невъзможна е изява на заболяването при малки деца или възрастни - над 60-70 години.

За различните форми на псориазис, техните симптоми и лечение - четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари