Наръчник за бебешкото хранене – адаптирано мляко

Вижте 4 ключови препоръки
Обновена: 21 апр 2018 19:19 | 21 апр 2018 19:15,
1
Наръчник за бебешкото хранене – адаптирано мляко
Източник: Reuters

Адаптираното мляко е създадено със състав, който максимално да се доближава до този на майчиното мляко. Все пак това е трудно постижимо, тъй като кърмата съдържа редица биологично активни вещества, като антитела, които в адаптираното мляко не са налични.

Освен това то има някои други особености, които го различават от майчиното мляко. Хуманизираното мляко се храносмила и усвоява малко по-трудно в сравнение с кърмата. Затова бебето може да се храни малко по-рядко – 3-4 часа. Кърмата се усвоява по-бързо и бебето огладнява на 2,5-3 часа.

Адаптираното мляко е по-висококалорийно, поради което бебето може да наддава повече. Наднорменото тегло в тази възраст може да окаже неблагоприятни последствия в бъдеще. Повишава се рискът от затлъстяване, развитие на артериална хипертония, захарен диабет и други.

Колко често трябва да се храни бебето?

При храненето с изкуствено мляко в началото, така както при кърмените бебета, трудно може да се изгради добър режим. Обикновено на този етап детето се храни "на поискване". Предлагайте на бебето бутилката на всеки 3 часа или когато покаже признаци на огладняване. Така то постепенно ще си изгради режим на хранене, в началото по 7 пъти дневно. Впоследствие нощното хранене постепенно отпада и тогава бебето се храни шесткратно.

Необходимо ли е да се стерилизират шишетата?

Препоръчва се до навършване на 3 месечна възраст на детето всичко, което се "докосва" до устата му да бъде стерилно. Това включва шишетата, бибероните, залъгалките. Най-достъпнитя начин за стерилизиране е посредством изваряване за няколко минути – 5-10 в тенджера с вода. В момента на пазара съществува разнообразие от приспособления за стерилизация. Принципът на действие на повечето е сходен – посредством водна пара.

Още за храненето на бебето с адаптирано мляко ще откриете на Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
мех преди 6 години
Кажете за съдържанието на палмово масло в тези млека... напишете защо то е отрова за младия организъм, вместо тези глупави статии. Няма по-добро мляко от прясното козе и овче мляко! Всичко друго са удобни глупости създадени за забързаното ежедневие на днешните родители.