Източник: Reuters
|
Има храни, при които много трудно бихме могли да се ориентираме, че вече са негодни за консумация. Дори в случаи, когато няма промяна в цвета или аромата им, те вече може да са заселени с опасни бактерии и техните токсини в количества, в които те бързо биха предизвикали инфекция или хранително натравяне.
Точно периодът, в който храната още не дава видими белези, че е развалена, и когато най-лесно бихме се подвели, че е още свежа, ще можем да установяваме с помощта на ново устройство, разработвано от учени в Канада. Екип от унивеститета МакМастър разработва лепенка, която може бързо да отчита наличието на опасни бактерии по храната и да предупреждава, че тя не е годна за консумация.
Иновативното устройство е чувствително към наличие на най-разпространените бактерии, развиващи се върху храната и водещи до хранителни натравяния. Това са бактериите от род Salmonella и род Escherichia, и най-вече E.coli. Отчитайки наличието на дори малък брой от тези бактерии върху храната, устройството изпраща сигнал към смартфон или други цифрово устройство като предупредителна мярка.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase