Учени тестват самозатъмняващи се слънчеви лещи

Ново откритие в Америка
24 апр 2018 17:07, Eкип на Puls.bg
0
Учени тестват самозатъмняващи се слънчеви лещи
Reuters

Животът на хората със зрителни нарушения, носещи контактни лещи, вече ще бъде малко по-лек. Особено през лятото, в условията на жарко слънце и силна осветеност. Повече комфорт и същевременно – защита за очите от опасните ултравиолетови лъчи – това ще може да постигат вече носещите лещи, при това без да се нуждаят от допълнителни слънчеви очила. Защото ще може да разчитат на слънчеви лещи. 

На път да бъдат пуснати в производство са иновативни слънчеви лещи, съчетаващи комфорт, коригиращи диоптрични свойства и УВ-защита в едно.
 
Американската агенция за контрол на храните и лекарствата съобщава, че вече официално е дала одобрението си за масово производство първите по рода си слънчеви лещи. Те запазват диоптричните си свойства, но към тях вече е добавена способността да се затъмняват на слънце – способност, доскоро асоциирана само със самозатъмняващите се очила. Същата технология вече ще е достъпна за интегриране и в лещите за очи.
 
Слънчевите лещи от ново поколение ще се разработват във варианти за ползване и при късогледство, и при далекогледство. Очаква се, че те ще запазват пълния си слънцезащитен и диоптричен потенциал за период от поне 14 дни при ежедневно носене, след който ще трябва да се заменят с нови.
 
Преди да бъдат официално одобрени за производство, слънчевите лещи са преминали серия от специални изпитвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари