Нов тест оценява риска от туберкулоза

За 2 години напред
25 апр 2018 10:52, Eкип на Puls.bg
0
Нов тест оценява риска от туберкулоза
Reuters

Туберкулозата е животозастрашаващо заболяване, протичащо с бактериална инфекция, причинявана от Mycobacterium tuberculosis, или бацил на Кох. Причинителят се разнася по въздушно капков nът и заразяването става много лесно след контакт с болен или преносител. За радост, в около 90% от случаите заразяването с туберкулозни бактерии може да не провокира инфекция, а микроорганизмите да изпаднат в т.нар. латентна фаза. 

В определени случаи обаче, най-вече при имунен срив, причинителите може да се активират и да се развие активна туберкулоза със сериозна бактериална инфекция. Точно в тази фаза заболяването е най-опасно, а и най-заразно.
 
Около 20% от контактувалите с болен с активна туберкулоза се заразяват и също развиват заболяването. През последните години учените насочваха усилията си към разработване на ефективни методи за профилактика при хора, редовно контактуващи с болни от туберкулоза. И усилиятаи м вече дават ефект. Проследяването на риска от развитие на туберкулоза след контакт с болен вече ще може да се осъществява много успешно.
 
Наскоро беше оповестено, че е разработен кръвен тест, който оценява риска от развитие на туберкулоза в рамките на 2 години напред във времето. Очаква се този тест да помогне за много по-успешната профилактика на туберкулозата при хора, контактували с болен, както и за спестявяне на ненужното антибиотично лечение при хора, при които има само съмнения за евентуално заразяване.
 
Новият тест е разработен от международен научен екип след дългогодишно сътрудничество и обмен на информация от различни проучвания по света. В основата на теста стои проследяване активността на няколко гени в ДНК, които имат участие в активирането на бактериите, причинители на туберкулоза, и излизането им от латентната фаза. Следенето активността на тези гени може да предвиди евентуалното активиране на туберкулозните бактерии за период от 2 години напред във времето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари