Безсъние – защо последствията за мъжете са повече?

Води до хормонален дисбаланс
26 апр 2018 13:52, Eкип на Puls.bg
4
Безсъние – защо последствията за мъжете са повече?
Reuters

Проучване на университет в Дания, проведено сред 1000 здрави мъже, затвърждава една отдавна предполагана, но досега недоказана безспорно взаимовръзка – сънят е особено важен за мъжа, а безсънието може да окаже много по-сериозни полседствия върху мъжкото здраве, отколкото върху женското. 

Оказва се, че най-сериозният потърпевш от безсънието сред мъжете е тяхното най-мило – мъжествеността. Пълноценният сън се явява неин стожер, а хроничните проблеми със съня бавно я компрометират. 
 
Проучването доказва, че хроничната липса на достатъчно сън афектира качеството на спермата и броя на жизнеспособните сперматозоиди в нея. По отношение на този важен показател качеството на семенната течност при мъжете, които спадат към т.нар. сови, трудно заспиват, или не спят пълноценно, е с около 30% по-ниско в сравнение с тази на пълноценно спящите мъже. Негативният ефект на хроничното недоспиване върху мъжкото здраве се простира и по-далеч.
 
Физическите прегледи на участниците в проучването, които срещат трайни проблеми със съня, показват, че те имат по-малки тестиси и с времето са по-застрашени от хормонален дисбаланс с намалено производство на тестостерон. Независимо от възрастта на мъжа, дефицитът на тестостерон има комплексен негативен ефект върху здравословното му състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбирам, че последствия за женското здраве от безсъние няма или са незначителни? Що за глупост.
2
1
 
6
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 години
Аз пък имам обратния проблем. Заради много качествена *** сега страдам от безсъние.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все ние сме пострадавшите - ами така си е, който и да е с достъп до сапунените медии, все ще е жертвен агнец. Абе вие мъже ли сте, или да?