Детето боледува често! Какви са причините?

Не всички инфекции са безобидни
27 апр 2018 20:36, Иванка Гъркова
1
Детето боледува често! Какви са причините?
Pixabay

Рецидивиращите (повтарящи се) респираторни инфекции се срещат често, особено при деца, които посещават детско заведение. В голям процент от случаите не се открива подлежаща причина за състоянието. Счита се, че периодът на по-често боледуване е свързан от една страна с незрялата все още имунна система на детето, а от друга – с увеличените му социални контакти. Това неминуемо води до среща с по-голям брой инфекциозни агенти. 

Подходът при често боледуващо дете изисква изключване на по-сериозна подлежаща причина. Това често се оказва предизвикателство за лекуващия лекар, който трябва да различи баналните, самоограничаващи се вирусни инфекции от наличието на хронично заболяване например. Най-честото оплакване при децата е продължителната кашлица.
 
Счита се, че повтарящите се респираторни инфекции е малко вероятно да се дължат на подлежаща причина, ако:
 
Протичат леко, с една и съща характеристика. Лесно се повлияват от приложеното лечение, липсват усложнения, продължителността е кратка и детето бързо се възстановява.
 
Липсват сериозни, усложнени системни инфекции, които да налагат лечение в болница.
 
Детето наддава добре на тегло и иначе е в добро настроение.
 
Липсва фамилна анамнеза за подлежащи хрончни заболявания – имунен дефицит, алергични заболявания и други.
 
В диференциално-диагностичен план при хронична кашлица трябва да се изключат по-сериозни причини, като: астма, алфа-1-антитрипсинов дефицит, първична или вторична цилиарна дискинезия, вродени аномалии, гастроезофагеален рефлукс, бактериално носителство в назофаринкса. Последното може да е причина за хронична хрема и според някои проучвания е най-честата причина за хронична кашлица при детето.
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Полезните свойства на джинджифиловата вода
Полезните свойства на джинджифиловата вода

Полезните свойства на джинджифиловата вода

За какво може да използвате авокадото
За какво може да използвате авокадото

За какво може да използвате авокадото