Детето боледува често! Какви са причините?

Не всички инфекции са безобидни
27 апр 2018 20:36, Иванка Гъркова
1
Детето боледува често! Какви са причините?
Pixabay

Рецидивиращите (повтарящи се) респираторни инфекции се срещат често, особено при деца, които посещават детско заведение. В голям процент от случаите не се открива подлежаща причина за състоянието. Счита се, че периодът на по-често боледуване е свързан от една страна с незрялата все още имунна система на детето, а от друга – с увеличените му социални контакти. Това неминуемо води до среща с по-голям брой инфекциозни агенти. 

Подходът при често боледуващо дете изисква изключване на по-сериозна подлежаща причина. Това често се оказва предизвикателство за лекуващия лекар, който трябва да различи баналните, самоограничаващи се вирусни инфекции от наличието на хронично заболяване например. Най-честото оплакване при децата е продължителната кашлица.
 
Счита се, че повтарящите се респираторни инфекции е малко вероятно да се дължат на подлежаща причина, ако:
 
Протичат леко, с една и съща характеристика. Лесно се повлияват от приложеното лечение, липсват усложнения, продължителността е кратка и детето бързо се възстановява.
 
Липсват сериозни, усложнени системни инфекции, които да налагат лечение в болница.
 
Детето наддава добре на тегло и иначе е в добро настроение.
 
Липсва фамилна анамнеза за подлежащи хрончни заболявания – имунен дефицит, алергични заболявания и други.
 
В диференциално-диагностичен план при хронична кашлица трябва да се изключат по-сериозни причини, като: астма, алфа-1-антитрипсинов дефицит, първична или вторична цилиарна дискинезия, вродени аномалии, гастроезофагеален рефлукс, бактериално носителство в назофаринкса. Последното може да е причина за хронична хрема и според някои проучвания е най-честата причина за хронична кашлица при детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари