Е250 в храните – води до анемия

Представлява светложълтеникав прах
27 апр 2018 16:23, Eкип на Puls.bg
4
Е250 в храните – води до анемия
Reuters

Зад кода Е250 на етикета на храните се крие вещество, което е колкото ценено, толкова и отхвърляно в медицинските среди. Това е причина то да е одобрено за употреба като добавка към хранaта и в Европейския съюз, и в САЩ, но влагането му в храните подлежи на строг контрол по отношение на употребяваните количества. 

Е250 е кодът, с който се означава натриевият нитрит (NaNO2). В естествената си форма той представлява цветложълтеникав прах с много добра разтворимост във вода. Означаването му с код Е и първа цифра 2 показва, че в хранителната индустрия натриевият нитрит се ползва като консервант за удължаване срока на годност на третираните храни и инхибиране растежа на опасни микроорганизми върху тях.
 
Натриев нитрит се ползва при обработка на месни и рибни хранителни продукти, подлагани на опушване, изсушаване или затваряне в консерва. Веществото има доказан консервиращ ефект, като унищожава няко болестотворни бактерии, евентуално попаднали върху месото или рибата. Е250 се прилага като гарант срещу развитие най-вече на бактериите от вида Clostridium botulinum. Те се развиват в безкислородна среда и отделят в храната смъртоносния ботулинов токсин, който може да предизвика ботулизъм.
 
Консервиращата роля на Е250 се допълва от способността му да инхибира окислението на мазнините в месните и рибни продукти и да ги предпазва от гранясване и влошаване на вкусовите качества. Тази много полезна за запазването на храната функция на натриевия нитрит се допълва от още едно негово полезно действие. Самостоятелно той се прилага в медицинската практика като противоотрова при лечение на натравяне с цианиди и други токсини.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нашите баби и майки,когато варят бурканите по около 20 минути и не слагат консерванти,да не би да се развалят или имат бактерии?Само на едно варене и вакуум разчитат и е сто пъти по-добро.
Химиците само си пробутват болкуците,за да печелят.При нас само в много редки случаи използват натриев бензоат или аспирин при консервиране.
Освен това,бабешките консервирани храни са във стъкло,което е по-добре от смотаните метални консерви,които се окисляват при взаимодействие с кислород.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мерси, Ангеле. Полена информация. Трябва да ни раздават по една таблица - нещо като менделеевата - с всички такива Е-та, да знае човек с какво го тровят. Най-трагично е, че в детските храни също е пълно. Особено в чипсове, вафли... А сега се изхириха - не слагат Е-то а пълното му наименование, и потребителят си мисли че няма Е-та вътре. Това е похват на Алди и Лидл...
2
0
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 5 месеца
От Е100 до Е199 са оцветители .От Е200 до Е299 са Консерванти.От там насетне следват киселини ,овкусители ,подсладители,анти слепващи агенти и т.н.Най-вредни от всички са някой оцветители и Консерванти. а от Е250 до Е260(натриеви нитрити) са най-вредните от всички Е-та.Те са канцирогенни в големи количества,увреждат Бъбреци и Черен Дроб.Затова и са забранени в някои страни а в Европа са ограничени.Овкусителя Е621 Натриев Глутаминат също отрова които влияе на теглото. Такива храни не Консумирайте
1
12
 
7
 
! Отговори
zeus преди 5 месеца
Нали се сещате, че ако се пазим от всички Е-та трябва да стоим гладни или да живеем на село и сами да си произвеждаме храната.

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)