Е250 в храните – води до анемия

Представлява светложълтеникав прах
27 апр 2018 16:23, Eкип на Puls.bg
4
Е250 в храните – води до анемия
Reuters

Зад кода Е250 на етикета на храните се крие вещество, което е колкото ценено, толкова и отхвърляно в медицинските среди. Това е причина то да е одобрено за употреба като добавка към хранaта и в Европейския съюз, и в САЩ, но влагането му в храните подлежи на строг контрол по отношение на употребяваните количества. 

Е250 е кодът, с който се означава натриевият нитрит (NaNO2). В естествената си форма той представлява цветложълтеникав прах с много добра разтворимост във вода. Означаването му с код Е и първа цифра 2 показва, че в хранителната индустрия натриевият нитрит се ползва като консервант за удължаване срока на годност на третираните храни и инхибиране растежа на опасни микроорганизми върху тях.
 
Натриев нитрит се ползва при обработка на месни и рибни хранителни продукти, подлагани на опушване, изсушаване или затваряне в консерва. Веществото има доказан консервиращ ефект, като унищожава няко болестотворни бактерии, евентуално попаднали върху месото или рибата. Е250 се прилага като гарант срещу развитие най-вече на бактериите от вида Clostridium botulinum. Те се развиват в безкислородна среда и отделят в храната смъртоносния ботулинов токсин, който може да предизвика ботулизъм.
 
Консервиращата роля на Е250 се допълва от способността му да инхибира окислението на мазнините в месните и рибни продукти и да ги предпазва от гранясване и влошаване на вкусовите качества. Тази много полезна за запазването на храната функция на натриевия нитрит се допълва от още едно негово полезно действие. Самостоятелно той се прилага в медицинската практика като противоотрова при лечение на натравяне с цианиди и други токсини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите баби и майки,когато варят бурканите по около 20 минути и не слагат консерванти,да не би да се развалят или имат бактерии?Само на едно варене и вакуум разчитат и е сто пъти по-добро.Химиците само си пробутват болкуците,за да печелят.При нас само в много редки случаи използват натриев бензоат или аспирин при консервиране.Освен това,бабешките консервирани храни са във стъкло,което е по-добре от смотаните метални консерви,които се окисляват при взаимодействие с кислород.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерси, Ангеле. Полена информация. Трябва да ни раздават по една таблица - нещо като менделеевата - с всички такива Е-та, да знае човек с какво го тровят. Най-трагично е, че в детските храни също е пълно. Особено в чипсове, вафли... А сега се изхириха - не слагат Е-то а пълното му наименование, и потребителят си мисли че няма Е-та вътре. Това е похват на Алди и Лидл...
2
0
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
От Е100 до Е199 са оцветители .От Е200 до Е299 са Консерванти.От там насетне следват киселини ,овкусители ,подсладители,анти слепващи агенти и т.н.Най-вредни от всички са някой оцветители и Консерванти. а от Е250 до Е260(натриеви нитрити) са най-вредните от всички Е-та.Те са канцирогенни в големи количества,увреждат Бъбреци и Черен Дроб.Затова и са забранени в някои страни а в Европа са ограничени.Овкусителя Е621 Натриев Глутаминат също отрова които влияе на теглото. Такива храни не Консумирайте
1
12
 
7
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Нали се сещате, че ако се пазим от всички Е-та трябва да стоим гладни или да живеем на село и сами да си произвеждаме храната.