Жълтеница при новородените – какво трябва да знаем

Тази от кърмата се развива при при около 2% от бебетата
29 апр 2018 17:53, Eкип на Puls.bg
0
Жълтеница при новородените – какво трябва да знаем
Reuters

Хипербилирубинемията (жълтеница) при новороденото е често срещано състояние, което в повечето случаи се счита за физиологично. То настъпва при 60% от доносените новородени и при 80% от недоносените в първата една седмица от живота. 

Червените кръвни клтеки – еритроцити се обновяват през определен период от време, в резултат от което старите еритроцити се разрушават и се заместват от млади такива. Една от най-важните съставни части на еритроцитите е хемоглобинът. Посредством него те изпълняват основната си функция – пренос на газове. Той се състои от хем – небелтъчна част, която съдържа желязо, и глобин – белтъчна молекула.
 
След разрушаването на еритроцита глобинът се отцепва, а останалият хем се превръща последователно в биливердин и индиректен или неконюгиран билирубин. Последният е воднонеразтворим и посредством албумина се пренася до черния дроб. Там претърпява редица биохимични промени, в резултат от което се превръща във водноразтворима форма – конюгиран или директен билирубин.
 
По време на вътреутробното развитие на детето тази функция се изпълнява от плацентата. След разждането превръщането на индиректния в директен билирубин се поема от черния дроб на бебето. Той обаче функционира все още несъвършено. Това, в комбинация с усиленото разрушаване на феталните червени кръвни клетки непосредствено след раждането, довежда до повишаване на индиректния билирубин.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари