Анемия: Може ли да се лекува с билки?

В глухарчето има витамин С
1 май 2018 15:15, Eкип на Puls.bg
5
Анемия: Може ли да се лекува с билки?
Reuters

Анемия се развива в резултат на дефицит на червени кръвни клетки (еритроцити) или при нисък хемоглобин. И двете състояния водят до намалено свързване и пренасяне на кислород към телесните клетки. Състоянието се проявява с характерни симптоми като бледа кожа, задух, обща отпадналост, главоболие. Най-честа подлежаща причина за ниски еритроцити и нисък хемоглобин е хроничният дефицит на желязо в организма, водещ съответно до желязодефицитна анемия. Основен метод за нейното лечение е приемът на повече желязо. Много полезно допълващо действие при лечение на желязодефицитна анемия може да окажат и някои билки. 

В разгара на пролетта някои от тези билки растат повсеместно и може да се набавят много лесно точно в периода, когато са най-свежи и полезните съставки в тях са с най-висока концентрация за постигане на оптимален лечебен ефект при анемия.
 
Коприва
 
От всички пролетни билки копривата е най-широкоспектърна. Тя действа много добре за превенция и допълващо лечение на пролетната алергия, а високото съдържание на желязо осигурява мощен ефект и срещу анемия. По съдържание на желязо трудно може да бъде намерена алтернатива на копривата в билковото царство. Освен желязо тя съдържа и високи дози витамин К, който подобрява усвояването на желязото в организма. В допълнение копривата осигурява и витамин С, и витамин А за тонизиране и по-бързо овладяване на придружаващите симптоми на анемия – отпадналостта и хроничната умора.

Глухарче
 
Това е друга билка, която расте буйно през пролетта. От фармакологича гледна точка най-голям интерес будят цветът и коренът на глухарчето. Те са много богат източник на желязо. За благоприятното действие на глухарчето при лечение на анемия помага и високото съдържание на витамините С и А. Общият ефект на билката е свързан с подобряванен а имунитета и тонизиране на организма. В допълнение глухарчето е и сред билките с най-благоприятно действие за пречистване на кръвта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
И още нещо изключително съществено. Колкото и месо и дреболии да изядете, колкото и желязо за изпиете, едва ли ще се повиши кой знае колко желязо в кръвта ви. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕОБХОДИМ Е УСПОРЕДЕН ПРИЕМ НА ВИТАМИН В12!!!
3
3
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
С билки от голяма заплата - може...
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желязото в растенията не е в същата форма, в която е при животните и не се усвоява. Един преподавател по биохимия казваше "И цяла ливада с коприва да опасете, няма да си излекувате анемията. Трябва си червено месо".
1
1
 
6
 
! Отговори
Коча преди 5 години
Срещу анемия помага само яденето на дреболия - далак, черен дроб - агнешки, ***, телешки. Също така мръвки на скара и червено винце...На мен лично хемоглобина ми беше 178 като дарявах кръв последно :)))))