Анемия: Може ли да се лекува с билки?

В глухарчето има витамин С
1 май 2018 15:15, Eкип на Puls.bg
5
Анемия: Може ли да се лекува с билки?
Reuters

Анемия се развива в резултат на дефицит на червени кръвни клетки (еритроцити) или при нисък хемоглобин. И двете състояния водят до намалено свързване и пренасяне на кислород към телесните клетки. Състоянието се проявява с характерни симптоми като бледа кожа, задух, обща отпадналост, главоболие. Най-честа подлежаща причина за ниски еритроцити и нисък хемоглобин е хроничният дефицит на желязо в организма, водещ съответно до желязодефицитна анемия. Основен метод за нейното лечение е приемът на повече желязо. Много полезно допълващо действие при лечение на желязодефицитна анемия може да окажат и някои билки. 

В разгара на пролетта някои от тези билки растат повсеместно и може да се набавят много лесно точно в периода, когато са най-свежи и полезните съставки в тях са с най-висока концентрация за постигане на оптимален лечебен ефект при анемия.
 
Коприва
 
От всички пролетни билки копривата е най-широкоспектърна. Тя действа много добре за превенция и допълващо лечение на пролетната алергия, а високото съдържание на желязо осигурява мощен ефект и срещу анемия. По съдържание на желязо трудно може да бъде намерена алтернатива на копривата в билковото царство. Освен желязо тя съдържа и високи дози витамин К, който подобрява усвояването на желязото в организма. В допълнение копривата осигурява и витамин С, и витамин А за тонизиране и по-бързо овладяване на придружаващите симптоми на анемия – отпадналостта и хроничната умора.

Глухарче
 
Това е друга билка, която расте буйно през пролетта. От фармакологича гледна точка най-голям интерес будят цветът и коренът на глухарчето. Те са много богат източник на желязо. За благоприятното действие на глухарчето при лечение на анемия помага и високото съдържание на витамините С и А. Общият ефект на билката е свързан с подобряванен а имунитета и тонизиране на организма. В допълнение глухарчето е и сред билките с най-благоприятно действие за пречистване на кръвта.
 

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
И още нещо изключително съществено. Колкото и месо и дреболии да изядете, колкото и желязо за изпиете, едва ли ще се повиши кой знае колко желязо в кръвта ви. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕОБХОДИМ Е УСПОРЕДЕН ПРИЕМ НА ВИТАМИН В12!!!
3
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 8 месеца
С билки от голяма заплата - може...
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Желязото в растенията не е в същата форма, в която е при животните и не се усвоява. Един преподавател по биохимия казваше "И цяла ливада с коприва да опасете, няма да си излекувате анемията. Трябва си червено месо".
1
1
 
6
 
! Отговори
Коча преди 8 месеца
Срещу анемия помага само яденето на дреболия - далак, черен дроб - агнешки, овчи, телешки. Също така мръвки на скара и червено винце...
На мен лично хемоглобина ми беше 178 като дарявах кръв последно :)))))

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)