Булимия – над 90% от случаите са с хранително разстройство

Проявява се при хората между 15 и 30-годишна възраст
2 май 2018 11:52, Eкип на Puls.bg
9
Булимия – над 90% от случаите са с хранително разстройство
Reuters

Булимия нервоза е разстройство на хранителното поведение, чието разпространение придобива епидемичен мащаб. Докато честотата на анорексията, бидейки достатъчно висока – около 20 случая на 100 000 души, то тази на булимията дори я надвишава – средно близо 36 души на 100 000. 

Средната възраст за появата на това заболяване е 15-30 годишна, като сред заболелите едва около 10-15% се падат на мъжкия пол, а останалите болни са жени. За булимията, както и за всички останали хранителни разстройства изобщо, е характерно, че се проявяват по-често у жени, най-вече през пубертетната и младежката възраст и в по-високите социални слоеве на развитите страни.
 
Както обикновено, бедата не идва сама – близо 80% от болните от хранително разстройство са засегнати и от други психиатрични заболявания – афективни, личностови и най-вече тревожни такива. Счита се, че в над 90% от случаите те предхождат равитието на хранителното разстройство.
 
На фона на всичко това, все още се счита, че половината от боледуващите изобщо не достигат до здравната система.
 
Прояви на болестта
 
Основна нейна проява е булимичния синдром – пристъпи на неудържимо влечение към храна, последвани от екстремни компенсаторни мерки – като това се слува регулярно 1-3 и повече пъти дневно.
 
Обикновено пристъпите на непреодолимото влечение към храната водят до механично и бързо поглъщане на големи количества висококалорична храна – иначе отбягвана и забранена – и са съпроводени с невъзможност за контрол върху храненето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работи с такъв на хапчета всеки ден по 9 часа и се опитай да му обясниш важните и сериозни неща. Такъв му е "купон" че трудно мозъчните му клетки къде са убити с хапчетата едвам могат да асимилират изказа ти да не говорим да те разбират въобще абсурд.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И половината са на хапчета и тежко и горко на тези къде трябва да работят с тях. Психиатри те не лекуват те допълнително побъркват хората и с тези хапчета където дават странични ефекти да чуваш гласове да получиш шум в ушите и главата да си вечно "купон" дори да е сериозно всичко да ти се струва детска игра. За читавите хора не мислиш. На тях им е най-тегаво.
6
2
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
В България да отидеш на Психотерапевт си е голям срам.Виждаш че, не си добре и че имаш нужда от помощ но си търпиш и упорито отказваш да приемеш реалността.Затова и Българина е с най-лошо психично здраве от цяла Европа.На запад, всяко семейство си има психотерапевт. Пият си хората Ксанакса и се чувстват добре, а ние търпим ли търпим докато ни изпушат бушоните съвсем!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои се оправят раждат напълнят поддържат едни здравословни килограми. А бебето си е от значение за жената. Когато си го гушка и му дава любов и обич.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги засяга пак мъже? Дебела си слаба си феминистка си защо си с грък,сърбин румънец не с българин. Защо получаваш повече пари от мъжа защо погледна този, защо се усмихна на онзи. Защото като ти говори не чуваш или и се налага с клизма да ти вади думите от устата. Защо я тормози защото я бие защото я обижда защото крещи. Мъжете са в 90%виновни.Това игра на нерви. Жената като се изнерви И късно душно за романтика. Ти си т.ъ.п за да питаш защо жените си рисуват веждите и допълнително изнервяш.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е засегнатите да са основно жени. Те също така намират за нормално да си оскубеш веждите, за да си ги нарисуваш след това с молив. Непонятна за мен работа.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паднат ли под 40-38 кила вече става неконтролируемо. С часове губят кила.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъсват и умишлено нервите и те се хранят но губят драстични килограми.