Недоспиването: Как се отразява на жените?

Хроничното безсъние вреди много на паметта
2 май 2018 12:37, Eкип на Puls.bg
6
Недоспиването: Как се отразява на жените?
Reuters

Пълноценният сън е ключов фактор за мъжкото здраве и че недоспиването може буквално да срине това, което означаваме като мъжественост при мъжете, включително тяхната фертилност. Време е да разгледаме ролята на безсънието и по отношение на женския пол. Скорошно проучване показва, че влиянието на проблемите със съня върху женското здраве също не бива да бъдат подценявани. 

Оказва се, че хроничното безсъние и произтичащото недоспиване имат много специфично влияние върху паметта на жените и в резултат на тях уврежданията на паметта са много по-сериозно при женския пол, отколкото при мъжете.
 
Основен потърпевш от проблемите със съня при жените е краткосрочната памет – частта от общите когнитивни функции, коят о тговаря за способността за съхраняване на информация в мозъка за кратък период от време. Ролята на този отдел на паметта обаче е много по-сериозна, защото той определя и способността на мозъка да прави заключения и да взема бързи решение на база на съхранената информация. Така, в дългосрочен план безсънието при жените не само влошава паметта им, но може да има негативно влияние и върху общите им поведенчески и когнитивни функции.
 
Последното проучване, което доказва тази връзка, е проведено от научен екип към университета в Упсала, Швеция. Учените установяват, че най-застрашени от трайни проблеми с паметта са жените, които попадат в групата на т.нар. „сови“ или „нощни птици“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бърнаут не е точно прегряване на мозъка. По скоро е волево изчерпване на вътрешната мотивация без наличие на никаква външна. В много случаи дори са налични външни затрудняващи фактори. Работиш в такива условия продължително време и прегаряш. Това, от което имаш нужда, е външен стимул, външна мотивация.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На истинските жени недоспиването им пречи много - точно колкото и на мъжете. На феминистките, обаче, не им се отразява изобщо - те винаги намират на кого да прехвърлят задълженията си, ако имат такива. Та, ако не вярвайте, пречете на феминистките да спат при всеки удобен случай и ще се уверите, че на тях няма да им се отрази, обаче на всички, свързани с тях, ще се отрази тотално.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как се лекува?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казва се бърнаут прегряване на мозъка. Особено опасно за мозъка и сърцето.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви сови какви нощни птици? Ако са с малки деца работещи с тежък график и прочие?