Мерк България: Ние сме много повече от фармацевтична компания!

Д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на компанията, развиваща се повече от 350 г.
3 май 2018 07:57,
Мерк България: Ние сме много повече от фармацевтична компания!

Мерк (Merck) е научнa и технологична компания в областта на здравеопазването, науката за живота и производствени решения и същевременно една от водещите фармацевтичните компании в световен мащаб. Тази година Мерк отбелязва своята 350-годишнина. Разговаряме с д-р Цакова за това какво стои зад този юбилей.

Д-р Цакова, тази година Мерк отбелязва своята 350-годишнина – това май ви прави най-старата фармация в света?

Мерк е основана през 1668 г. в Дармщат, Германия, от вдъхновяващия фармацевт Фридрих Якоб Мерк с отварянето на малка аптека. Действително ние сме най-старата фармацевтична и химическа компания в света. Наследниците му продължават делото и поставят основите на развитието на една научно-базирана индустрия. Имаме уникално предприемаческо, научно и технологично наследство. С Мерк са свързани някои от най-големите открития в медицината, които преобърнаха хода на тази наука. В лабораторията на своята аптека Емануел Мерк за първи път изолира алкалоиди и ги включва в своята "Кутия на новостите". Така е открито, че някои видове опиум, сред които морфин, могат да се използват в медицината.

Мерк е и сред първите фармацевтични компании в света, която обособява свой сектор по бактериология и започва да произвежда ваксина срещу едра шарка, диагностични продукти за туберкулоза и тиф, както и серуми срещу антракс, стрептококи, пневмококи и дифтерия. Други важни открития в областта на медицината, с които е свързано името на нашата компания, са първите продукти за лечение на рахит и диабет тип2, които и до сега са златен стандарт. Знаете, че по онова време рахитът е бил страшен бич за хората.

Любопитен факт е, че през всичките тези 350 години се е налагало компанията да премине през не едно и две изпитания. През 1917 г. дъщерното дружество Merck & Co. е национализирано. Едва съвзела се от последствията от Първата световна война, Мерк губи своите дъщерни дружества в чужбина, включително дъщерното си дружество в САЩ. Втората световна война също оставя своя отпечатък върху компанията. През 1944 г. сградите на фабриката в  Дармщат са почти изцяло разрушени от бомбардировки, а година по-късно американски войски я окупират.  Чак през 50-те и 60-те години Мерк успява да придобие обратно дъщерните дружества.

Според мен една от движещите сили, която е спасила и е движела компанията, е това, че през всичките тези години тя е била семейна фирма (семейство Мерк и до днес е мажоритарен собственик, вече 13-то поколение). И, разбира се, любопитството и непрекъснатият стремеж към откривателство, както и отговорността на компанията към всички служители, партньори, среда и общество през целия този път и занапред. Нашата амбиция днес е да продължим да развиваме иновативни терапии инвестирайки в различни R&D проекти в областите онкология, имунология и имуно-онкология..

Тук е моментът да кажа, че въпреки, че повечето хора ни свързват с нашите успехи в борбата с различни болести, всъщност Мерк е много повече от фармацевтична компания. С нас са свързани много от откритията, които промениха света, не само в областта на медицината, но и на химията и на науката за живота като цяло..

В какви други направления, освен в медицината, работи Мерк?

Едно от най-важните ни направления е било и си остава медицината. Ние сме лидер в много от класовете продукти в редица терапевтичните области, катокардиология, ендокринология, онкология, неврология, репродуктивно здраве. Това ни прави много отговорни и ангажирани да продължим да създаваме, запазваме и удължаваме живота на хората. Успоредно с това компанията е лидер в областта на природните науки, предоставяйки на учените и инженерите най-добрите лабораторни материали, технологии и услуги в съответната категория, ние сме се посветили на това да направим научноизследователското и биотехнологичното производство по-просто, по-бързо и по-сигурно. Ние сме създател и глобалният лидер на пазара в областта на течните кристали. Те намират приложение в редица области, например могат да се използват за затъмняване стъклата на прозорците, вместо щори. По този начин светлината продължава да влиза в стаята, но без да заслепява. Топлината също остава вън и това води до пестене на енергия и ресурси. Така климатичните инсталации, осветлението, щорите и завесите стават в голяма степен излишни. Понастоящем ние инвестираме близо 15 млн. евро в изграждането на производствени мощности за модулни прозорци с течни кристали във Велдховен, Холандия.

Друго направление, в което сме много силни, е производството на органични светодиоди (OLEDs), които се използват за производството на OLED дисплеи. Също като OLED осветлението, те имат дълъг експлоатационен живот, тънки са и могат да бъдат огъвани. Така те отварят вратата за напълно нови приложения, като вълнообразните дисплей панели на летищата или прозорци с интегрирани дисплеи и осветление. Целта ни е да станем водещ доставчик на OLED материали, като доставяме голяма част от необходимите химически материали от един единствен източник. Работим също върху мастила за принтируеми OLED дисплеи, които ще позволят производството на големи гъвкави или навиващи се дисплеи за приложения като видео стени и автомобили.
Има и още много, за което да говорим. Само бих казала едно - малко хора знаят, че много вероятно е всеки един от нас да използва продукти на Мерк в ежедневието – било в течните кристали на смартфоните ни, телевизорите ни, или в ефектните перлени пигменти в червилата, или материали вложени в компютрите ни и т.н.

Като водеща научна и технологична компания в областта на природните науки, Мерк има за цел да реши най-трудните проблеми в научните изследвания и проекти, работейки съвместно със световната научна общност, ускорявайки приложенията на научните открития. Ние осигуряваме възможности за работа и решения с иновативни продукти, материали, технологии и услуги с най-добро качество. Посветени сме на каузата да направим изследванията и биотехнологичните производства по-разбираеми, по-опростени, по-бързи и безопасни. С придобиването на световно известните компании Millipore и Sigma Aldrich Мерк допълни своето портфолио и се утвърди като партньор от световна величина в лаборатории и научни центрове. Продуктите са широко използвани в различни пазарни сегменти, за изследване на ключови показатели в околната среда, безопасността на храните, както и в областта на молекулярната биология, генно инженерство, вирусологията и клиничната патология и др.

Портфолиото на компанията включва широка гама от над 300,000 продукти, технологии и услуги за производства от различни сфери на промишлеността, в това число фармацевтични и биофармацевтични производства, хранително-вкусова индустрия и контролните лаборатории. Висококвалифицирани специалисти оказват съдействие при усвояване на нови аналитични методи, разрешаване на химични казуси, обучение за работа и други въпроси за установяване на добри практики и контрол. Единствено прецизният анализ на храни, напитки, вода и околна среда гарантират надеждност и допринасят за подобряването на качеството на живот.

Как ще отбележите 350-годишнината на компанията в България?

Дълго мислихме как да го направим и решихме, че като иновативна и високо-технологична компания най-добрият начин да отпразнуваме тази годишнина е да инициираме и подкрепим събитие, посветено на иновациите и грижата за човешкото здраве. Така решихме да подкрепим идеята на Фондация „В помощ за здравето“ за мултидисциплинарната конференция „Вдъхновяваща наука и иновации“, която ще се проведе на 3 май 2018 г. В основата й е заложена вярата ни, че грижата и доброто здраве днес не могат и не трябва да се разглеждат като резултат от дейността на един единствен сектор. Те са резултат от успешното взаимно сътрудничество между учени и иноватори, между секторен обмен в сферите на здравеопазване, социална политика, икономика, фармацевтичната индустрия и не на последно място от обединените действия на цялото обществото и участието на всеки един от нас.

Конференцията условно е разделена на две части. В първата едни от най-уважаваните лекари, председатели на научни дружества у нас ще набележат иновациите до момента , предизвикателствата и бъдещите тенденции в основните направления, в които ще се развиват техните области. Втората част е посветена на технологиите на бъдещето, които ще направят живота ни по-лесен. Двама от участниците са социални предприемачи, които ще представят своите стартиращи компании в областта на здравето и грижата за пациента. Едната компания е Find me Cure, която направи първото в България мобилно приложение за клинични изследвания. Някои даже сполучливо го наричат Google за клинични проучвания, защото всеки пациент, точно както в известната търсачка, може да намери клинични проучвания, които в момента се провеждат във връзка с неговото заболяване и да се включи. Явор Гочев, който е основател на неправителствената организация „Лечение без граници“. Тя помага на хора, на които се е наложило лечение в чужбина, да се устроят там, докато трае лечението, да имат достъп до различни услуги.

Събитието ще завърши с поставяне акцент върху фокуса, който всички ние имаме – грижата за пациента. Няма нищо по-затрогващо от личната история на човек, който се е борил и продължава да се бори да пази здравето на човек от своето семейство. Г-н Владимир Томов ще ни разкаже за трудностите и успехите и ще ни представи как това е довело да възникването на Националния Алианс на хора с редки болести, а по-късно и на Фондация "В помощ на здравето".

Кой ще е водещ на събитието?

Водещ на събитието ще бъде една личност, която е не по-малко инспирираща – Анна-Мари Виламовска - изпълнителен директор на Работещи идеи и член на Борда на програмата на ЕК за наука и иновации Мария Кюри. В рамките на конференцията ще има и обособена демо лаборатория, в която учени и експерти от нашата компания ще представят различни апарати и изобретения в областта на науката и здравето.

Сред уредите и реактивите, които ще бъдат показани там, са апарат за микробиологичен контрол на въздуха; готови за използване хранителни среди за изолиране и доказване на патогени в храните; системи за пречистване на вода за лабораторни цели. Ще бъдат демонстрирани и MQuant™ тест-ленти за експресен контрол за  доказване ефикасността на дезинфекцията и качеството на хигиената. Това на практика е лаборатория от няколко квадратни милиметра.

Като компания, ние сме посветени на каузата да направим изследванията и биотехнологичните производства по-разбираеми, по-опростени, по-бързи и безопасни. Интересен пример в тази посока е нашата мини лаборатория, която се побира в специален куфар. Тя е създадена за разобличаване на фалшиви лекарства. Според Интерпол около 30% от всички лекарства в света попадат в тази категория и това може да бъде много опасно, особено в развиващите се страни, където достъпът до адекватна медицинска помощ по принцип е ограничен. Ние предоставяме своите минилаборатории на производствена цена, без печалба. Горди сме, че от 1998 година досега сме доставили повече от 800 мини лаборатории в 95 държави.

Кои са новите направления, върху които ще се съсредоточите в бъдеще?

Мерк ще продължи да развива и трите направления, в които оперира – Здравеопазване, Life Science и Performance Materials, и така да продължи да допринася за прогреса в грижата за хората. Има много нови молекули, които са в процес на клинични проучвания в областите онкология, имунология, имуно-онкология – това е бъдещето. Компанията работи активно и в сферата на множествената склероза. В другите области погледът ни е насочен към развитието на дигитални системи, платформи за свързване и анализ на данни, с цел улесняване на биотехнологичните и научни процеси. Стъпвайки на 350-годишната си история на любопитство и вдъхновение, ние сме уверени и с поглед към следващите 350 години. Вдъхновени от науката, днес ние вече работим по предизвикателствата от утрешния ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от