Метаболитен синдром. Защо ранната диагностика е много важна?

Как да се хранят пациентите, коментира д-р Весела Михнева пред Puls.bg
3 май 2018 11:23, Иванка Гъркова
0
Метаболитен синдром. Защо ранната диагностика е много важна?
ВМА

Два пъти по-висока е сърдечносъдовата смъртност при хората с метаболитен синдром. При тях има и три пъти по-голям риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт. Това съобщиха ендокринолози от Военномедицинска академия, които проведоха кампанията "Заедно срещу метаболитния синдром". Защо ранната диагностика е много важна, коментира д-р Весела Михнева.  

Д-р Михнева, какво представлява метаболитният синдром? 
 
Метаболитният синдром е комплекс от заболявания, които включват артериалната хипертония, дислидемия с висок холестерол, високи триглицериди, завишена обиколка на талията – при мъже над 89 см, а при жени над 102 см, завишаване на кръвната захар на гладно, както и нарушение на въглехидратаната обмяна. Предимно това са пълни хора, затлъстели, с наднормено тегло, но може около 3 до 5% да нямат наднормено тегло, а просто да имат останалите фактори като артериална хипертония, нарушение в липидната или въглехидратната обмяна. 
 
Самото състояние много дълго време не се открива. Обикновено то е и фамилно. Но редица други фактори, най-вече профилактични изследвания, карат пациентите да се замислят и да потърсят помощта на ендокринолог за по-нататъчно наблюдение. 
 
Каква е честотата на метаболитния синдром у нас?
 
По света милиони хора боледуват от метаболитен синдром. В България може да кажем, че около 30% от населението е със затлъстяване и една немалка част от хората страдат и от метаболитен синдром. Не е задължително затлъстелите да имат метаболитен синдром. Както казахме, и по-слабите пациенти също страдат от него. Но честотата е висока, не само при възрастните, а и сред подрастващите. Децата също много често страдат от някои от компонентите на метаболитния синдром, които като възрастни ги превръщат в пациенти с редица заболявания, отключващи се с течение на времето. Например захарен диабет тип 2, артериална хипертония, която все по-трудно подлежи на лечение и промяна на двигателните и хранителните навици, които иначе са основни при лечението на метаболитния синдром. 
 
Разкажете повече за основните рискови фактори за поява на метаболитен синдром?
 
Артериалната хипертония е един от основните рискови фактори. При тези случаи обикновено пациентите дълго време не търсят медицинска помощ. Те могат с години да живеят с високо кръвно и да не го усещат. В началото то се проявява с болка в тилната област, главоболие и кризи – покачване на кръвното налягане на 160-180 на 100. Но в определени моменти хората вече търсят лекарска помощ, когато се поставя вече диганозата есенциална хипертония и се започва лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари