Болка в кръста - на какво се дължи?

Пробвайте с кинезитерапия
4 май 2018 22:34, Eкип на Puls.bg
4
Болка в кръста - на какво се дължи?
Pixabay

Болката в кръста (low back pain) е един от най-честите здравословни проблеми и е основна дисфункция, причиняваща нарушаване качеството на живот и ефективността на хората на работното място. Болката в кръста може да бъде остра (остро лумбаго), подостра и хронична болка.

Във Великобритания болката в кръста причинява най-много дни временна нетрудоспособност сред младите хора със загубени над 100 млн. работни дни. В Швеция според изследване увеличението на дните в нетрудоспособност e от 7 млн. през 1980 г. до 28 млн. през 1987г. В САЩ загубата на работни дни е 149 млн./годишно.
 
Дисфункционният синдром в кръста представлява нормално натоварване на тялото върху съществуваща абнормална тъкан в кръста, което провокира симптоми.
 
Под абнормална тъкан се има предвид всички меки тъкани в зоната на кръста, като междупрешленен диск, фиброзна или нефункционална тъкан, получена след оперативни намеси, тъкан, която е била възпалена и недостатъчно възстановена, като нервно коренче и т.н., предишни неизлекувани периоди на ишиас.
 
Каква е клиничната картина при дисфункционен синдром?
  • Непостоянна болка;
  • Без времеви фактор преди да се появят симптомите. Например през деня пациентът е извършвал тежка физическа работа и на другия ден сутринта не може да стане от леглото от силна болка в кръста т.е. времето не играе роля в появата на симптоматика при дисфункционен синдром;
  • Някои от движенията в кръста провокират болка в крайния обем.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
болките в кръста могат да се дължат на толкова много неща, че такъв въпрос от медицинска гледна точка е безсмислен...