Кои са ползите за здравето от изпотяването?

Потенето намалява риска от настинки
2
Кои са ползите за здравето от изпотяването?
Снимка: pixabay

Потенето е физиологичен процес, който макар и да ни кара да се чувстваме неприятно в по-топлите месеци, оказва се – има редица ползи за нашето здраве. Споделяме някои от тях, като не забравяйте, че по време на спорт и в пролетно-летния сезон, добрата хидратация на тялото е много важна.

Ползи за кожата

Когато се потите, порите ви се отварят и изхвърляте голяма част от токсините в организма. Това от своя страна може да ви помогне да намалите риска от появата на пъпки, акне. Умереното изпотяване може да бъде едно от най-хубавите неща за вашата кожа.

Но ако се потите прекомерно, без наличието на физическа активност, може би страдате от хиперхидроза. Хората с хиперхидроза могат да бъдат изложени на по-висок риск от кожни проблеми като брадавици, обриви и екзема.

Детоксикация на тялото

Вероятно сте чували, че след парти вечер, когато махмурлукът усилено напомня за себе си е хубаво да направите лека тренировка, няколко минути сауна, да провокирате тялото да се изпоти. От медицинска гледна точка, кожата е част от отделителната система. Точно като другите органи в отделителната система, тя играе важна роля при отделянето на токсини от тялото.

Една от ползите от потенето е, че помагате на тялото да елиминира част от токсините. Този вид детоксикационен процес, особено когато се предизвиква няколко пъти седмично чрез спорт, може да ви помогне да бъдете по-здрави.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
организма се бори преди 5 години
АКо се къпете в хлор токсични басейни вкл с гореща минерална вода претъпкана с химия - ставате жертва ..Отровите проникват в телата през кожата..След няколко дни започвате да се потите >Избива ви обилна студена пот..Организма прави опит да се почисти поне малко от остро токсичните съединения проникнали в него по време на къпане.Тялото ви се бори за оцеляване.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"няколко минути сауна" - абе вие имате ли акъл? Как виждате някой махрмурлия да отиде на сауна? Да не говорим че аклохола вече е натоварил сърцето (което се мъчи да го изчисти от тялото) - трябва да си абсолютен пън да си натоварваш сърцето допълнително в сауна