Зачеване - може ли да се отдели искра?

Учени наблюдават процеса под микроскоп
5 май 2018 14:21, Eкип на Puls.bg
10
Зачеване - може ли да се отдели искра?
Pixabay
Моментът на зачеването, когато яйцеклетката бива оплодена от сперматозоида, е придружен от много интересен феномен, който учените вече успешно са документирали. В момента на зачеването яйцеклетката отделя хиляди атоми от химичния елемент цинк, които създават малки цинкови искри около мястото, където става контактът на сперматозоида с яйцеклетката. Феноменът се означава като „искрата на зачеването“ и благодарение на усилията на учени от Северозападния университет в Илинойс, САЩ, вече можем да му се насладим визуално.
 
Процесът е наблюдаван под микроскоп и по-рано при опождането на яйцеклетки от други бозайници, но вече е онагледен и при човека. Много интересна особеност на този феномен е фактът, че някои яйцеклетки излъчват по-ярка искра в момента на оплождането си, в сравнение с други. Учените разглеждат това като директна индикация, че тези яйцеклетки е много по-вероятно да дадат началото на здрав ембрион.
 
Разликата  в яркостта на искрата на оплождането при различни човешки яйцеклетки се асоциира с различното количесто цинкови атоми, които те складират. Микроскопските изследвания показват, че някои яйцеклетки разполагат с по няколко хиляди клетъчни структури, в които може да съхраняват по няколко милиона цинкови атома. В момента на оплождане на яйцеклетката и зачеването на нов живот тези атоми напускат женската полова клетка с процес, който под микроскоп наподобява фойерверк.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искрата на живота,той наистина е като пламък,искра го запалва ,очаквам да открият и че искра го гаси
8
3
 
5
 
! Отговори
Оптимус Орайм преди 5 години
И Меркел не познава Искрата на Кибертрон.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може пък това да е Божествената искра, бе акъллии!Само *** са ви в главите! Мислете по-мащабно и имайте респект пред това нещо, за което не знаем дали природата ни дава някакъв знак или има сила, която е извън нашите възможности да я разберем.
6
4
 
7
 
! Отговори
Тъжен евроатлантик преди 5 години
Значи сперматозоидите на Макрон нямат никакъв шанс за проблясък и за светлина в края на тунела.Мъкааааааа.
5
3
 
13
 
! Отговори
Мъжки ласки преди 5 години
До Джендер: Мустафа, дай някой и друг съвет за незабравим анaлeн секc, aко обичаш! Такъв, че като ти го вкарат и изпразнят в анaла, не искри, а светкавици да се отделят.
4
10
 
9
 
! Отговори
Джендър преди 5 години
Додо, ако те видя такива искри ще ти хвърчат от зад, че и Бойко такъв пожар няма да може да загаси. Х Х Х
3
9
 
17
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Интересно, каква ли е искрата, когато двама джендера следват указанията на Истанбулската Конвенция и извършат оплождане помежду им?
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минко, за жени става въпрос, не за гейове. Там искри няма, само пушек.
1
8
 
11
 
! Отговори
Минко 47 г ерген преди 5 години
Направо огън паля с инструмента.