Камъни в бъбреците - кои са първите симптоми?

Появява се тъпа болка в кръста
6 май 2018 12:35, Eкип на Puls.bg
1
Камъни в бъбреците - кои са първите симптоми?
Reuters

Конкременти (или т. нар. камъни) може да има на всички етажи в отделителната система. Състоянието се нарича събирателно уретеролитиаза и има хронично или кризисно протичане. Хроничното от своя страна би могло да бъде съвсем безсимптомно или също да е свързано с периодични обостряния, най-вече поради преместване на камъните или „заклещването“ им в по-тесни участъци, например уретерите. Това се нарича „бъбречна криза“ и е едно сравнително спешно състояние.

Интерес представляват обаче случаите, при които кризи няма, а един или няколко конкремента са се позиционирали в пикочния мехур, уретерили или самите бъбреци. На пръв поглед може да се подведем, че това е едно безобидно състояние. Дори, че имаме късмет, съответният камък да не дава никакви оплаквания. Дори безсимптомните конкременти обаче увеличават риска от късни усложнения. Ето защо е важно да ги разпознаваме.
 
Какви симптоми, говорещи за уретеролитиаза, могат да се открият извън бъбречната криза
 
Наличието на камъни в бъбреците може да протече и по нетипичен сценарий. Това е така,  когато наличието на конкремент не дава сигнали за своето съществуване или те са от време на време. Наличието на литиаза може да бъде в основата за една неясно влошена бъбречна функция. Не рядко стои в основата и за чести, нетипични или трудно овладяеми инфекции на отделителната система.
 
Възможно е да протече с тъпа болезненост или просто повишена чувствителност в областта на кръста, където всъщност са бъбреците.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари