Хънибуш – билката, полезна при диабет

Отварата от хънибуш е много бедна на танини и кофеин
7 май 2018 21:45, Eкип на Puls.bg
7
Хънибуш – билката, полезна при диабет
Pixabay

Билката хънибуш (Cyclopia intermedia) не расте свободно у нас, но това не пречи да е сред най-търсените екзотични билки. Представлява храстовидно растение с отличителни едри цветове с бели до червеникави окраски.

Най-разпознаваем за хънибуш обаче е много наситеният естествен меден аромат, на който се дължи и специфичното название на растението, известно и като медена билка. Наситеният аромат прераства и в естествено вкусово качество и чаят от хънибуш се слави с много приятната си и ароматна сладост. 

Отварата от хънибуш е много бедна на танини и кофеин, което я отличава от кафето, зеления и черния чай например. Тази отличителна черта обаче има изцяло позитивен аспект. Защото липсата на танини и кофеин у хънибуш чая се компенсира от много високото съдържание на далеч по-важни и полезни биоактивни съставки.
 
Чаят от хънибуш е богат на феноли, флавоноиди и други типове мощни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-високо в цветовете и листата на билката. Затова тези структури се радват на най-голям фармакологичен интерес и се ползват като средство за превенция и допълващо лечение на някои здравословни проблеми.
 
Диабет
 
Наред с другите полезни съставки билката хънибуш е богата на пинитол – съединение, което проявява биологична активност, подобна на тази на инсулина.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
барон Хъни-Буш-син преди 5 години
След като билката я няма в България , защо трябва да ни обясняване как изглежда - лаф да става , статия да се пълни ?!И от небето ли е паднала таз билка , че досега не сте я знаели за нея ?! Или *** Аптекарски е решил , че и от нея могат да паднат КИНТИ и хоп- вЕрвайте ми !
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам при наличието на толкова разнообразни български билки ние да се занимаваме с разни чуждоземни със смешни имена
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хънибуш най-добре се приготвя от бразилски шамани .