Откриха нов страничен ефект на антидепресантите

Проявява се години след края на приема
11 май 2018 12:23,
4
Откриха нов страничен ефект на антидепресантите
Източник: Reuters

Дори години след спирането на приема им страничните ефекти от антидепресантите може да продължат да се проявяват. Най-сериозен е рискът след продължителен прием на антидепресанти от точно определена група. Това показват данните от ново проучване. Резултатите от него налагат хората, на които такива лекарства се предписват, да се придържат стриктно към препоръките за приема им и към назначената дозировка. 

Лекарствата за лечение на депресия се разделят на няколко групи според типа им и механизма им на действие. Проучване, проведено във Великобритания, доказва, че антидепресантите от групата на т.нар. антихолинергици може да повишат риска от деменция при хората, които ги приемат за продължителни периоди от време.
 
Антихолинергичните средства блокират активността на ацетилхолина – важен невротрансмитер за правилното функциониране на централната и периферната нервна система. Скорошното американско проучване показва, че антихолинергиците са сред често изписваните антидепресанти и въпреки че са доказано ефективни, ползите от приема им идват за сметка на определени странични ефекти. А такива продължават да се установяват. Учените доказват, че злоупотребите с антихолинергици ускоряват невродегенеративните процеси в мозъка и дори години след края на приема им се установява повишен риск от деменция.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Ако дълги години си пил антидепресанти-ти не можеш да ги спреш. По добре ли е да нямаш сили да станеш от леглото-отколкото да пиеш антидепресанти. Мисля, че второто е по- добро.
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето гейове, които познавам, са почти непрекъснато на антидепресанти. Започват скоро след като излязат от гардероба и с редки прекъсвания продължават да ги вземат цял живот.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А най-опасния страничен ефект си го пише в инструкцията за употреба на всеки антидепресант. Да се прилага с внимание при пациенти до 25 години, защото може да доведе до самоубийство !
2
9
 
18
 
! Отговори
Агностик преди 5 години
Антидепресантите са глупост. Това е все едно да изпишеш на човек наркотици за да е щастлив. Да привидно ще стане щастлив, но под това щастие се крие зловещата картина на деградацията. Не анти депресанти, а редовни излизания на слънце, витаминозна храна и контакти с други сродни хора. Това са илачите за депресия! Другото са пробутани от психиатрите псевдо-лечения.
1
0
 
15
 
! Отговори
65 преди 5 години
Колко много обяснения ,на абсолютно неразбираем език.И е възможно да е абсолютна глупост